Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Szocio

Szegénységről Méltósággal sajtódíjat kaptak a 168 óra, a Partizán, a Klubrádió, a Magyar Hang és a Szabad Európa munkatársai

Idén ötödszörre és a járvány miatt online osztotta ki a Szegénységről Méltósággal sajtódíjat az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével. Az egyesület célja, hogy minden évben a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutatott újságírói munkákat értékelhessék. A fő díjakat Ónody-Molnár Dóra (168 óra) egy cikke, a Partizán egyik videója és Józsa Márta (Klubrádió) podcastja kapta, különdíjban pedig Tompos Ádám (Magyar Hang) egy cikke és a Szabad Európa rádió egyik podcastja részesült.

Február közepén adtunk hírt arról, hogy március 14-ig lehet pályázni a Szegénységről Méltósággal sajtódíjra a 2020. január 1. és december 31. között megjelent cikkekkel, riportokkal, interjúkkal, tudósításokkal. A felhívásra 2020-as magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket vártak print vagy online, tévé vagy videó, illetve rádió vagy podcast kategóriákban.

A díjjal minden évben azokat a szerzőket jutalmazzák, akik munkájukkal sokat tesznek a szegénység stigmatizációja ellen. A médiának ugyanis hatalmas szerepe van abban, hogyan ítéljük meg a szegényeket. A díjátadóra június 3-án került sor, a koronavírus miatt idén is online formában.

A print/online kategória fődíját Ónody-Molnár Dóra Misi bácsi naplója – A csörögi roma fiatalok megkapták a kártérítésüket című, a 168 óra hasábjain megjelent cikke nyerte. „Csörög egykori cigány diákjai már megkapták a számukra megítélt pénzt. Habár a jobb élet lehetőségét eleve elvették tőlük azzal, hogy nem kaptak rendes oktatást, így írni, olvasni, számolni sem tudnak, megható igyekezettel próbálják a kártérítésből kiteljesíteni azt, ami nekik jutott, ezáltal elősegíteni azt is, hogy az ő gyerekeik sorsa másképp alakulhasson” olvasható a riport bevezetőjében. Az anyag maga pedig átfogóan, az olvasóval a politikai-pénzügyi-oktatási problémák mellett az érintetteket is megismertetve mutatja be azt, hogy a „fent” születő döntéseknek milyen következményei vannak emberi sorsokra.

Ónody-Molnár Dóra a díjjal (fotó: Eichner Hanna)

A videó/TV kategória első helyezettje Hatala Noémi, Klopfstein-László Bálint, Rózsahegyi Regő – Legyen végre pénzem tonnaszám című, a Partizán csatornáján megjelent dokumentumfilmje kapta. A 11 perces filmben egy intézetben felnőtt testvérpár történetét ismerhetjük meg, akik ma Budapest egyik legmenőbb pizzériáját üzemeltetik.

Hatala Noémi a díjjal (fotó: Eichner Hanna)

A rádió/podcast kategória fődíját Józsa Márta Útszélen című, Klubrádióban elhangzott adása kapta. A műsor első része arról szól, hogy a Down-szindrómás gyerekeknek Magyarországon kevés és drága korai fejlesztési lehetőségei vannak. „Még nagyobb probléma, hogy utána alig van valami: nincs integrált oktatás, a gyermekek nem készülhetnek fel a társadalmi beilleszkedésre.” A műsor második felében pedig a hivatalos hírek szerint dübörgő gazdaságú Debrecenben élő nehéz sorsú családokról van szó.

Józsa Márta a díjjal (fotó: Eichner Hanna)

A print/online kategória különdíját Tompos Ádám Még gyertyát se bírok venni című, a Magyar Hangban megjelent cikke kapta. A riportból egy Bakson élő család életébe kaphatunk betekintést, ahol a férj segédmunkásként, a feleség pedig napszámosként dolgozott amíg kaptak munkát. Megismerhetjük az energia- vagy áramszegénység fogalmát is: ez azt jelenti, amikor az előre feltöltős villanyórán 5 kW alá csökken az áram mennyisége, aztán jön a csipogás és a sötétség.

Tompos Ádám a díjjal (fotó: Eichner Hanna)

A rádió/podcast kategória különdíját Báthory Róbert Szelfi Zsiga Melindával és Kocsis Krisztiánnal készített, a Szabad Európa rádióban elhangzott interjúi kapták. Zsiga Melinda állami gondozottként nőtt fel, és szíjjal verték gyerekkorában, ma viszont kick-box bajnok. Kocsis Krisztián egy Pécs melletti faluban született, majd gyermekvédelembe került, és örökbefogadták most neurobiológus.

Báthory Róbert a díjjal (fotó: Eichner Hanna)

A díjátadó online közvetítését itt lehet megnézni:

Megosztás