Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Vidéki csajok

U. Péter esete az M. párttal

 

Kérem vissza Szekeres Imrét. Most. Köszönöm. Úgyis, mint elmúlthuszonötév. Meghaladjuk. Új Pólus! Kicsit másszunk ki a viktoriánus (nem úgy értve) erkölcsi szigor dagonyájából. Lépjünk egyet hátra, és keressünk üzenetet az „Ungár Péter a Momentum buliján” című abszurdhoz.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Sajnálatos módon U. Péter emlékezete kusza a mulatságról, a sértettek pedig egyelőre a háttérből súgnak. Elfogadva a mondást az ittas sátorbamászásról, mi is ez?

Szexuális attak? Büntetendő? – nem, az a Kiss László edző féle csoportos nemi erőszak.

Egyéb genderalapú, erőszakos kriminalitás? Sem. Ilyesmit vakkomondorügyben láttunk.

Zaklatás? Végre van Budapesten egy igazi amerikás politikai botrány? A „zaklatás” törvényi megfogalmazását olvasva még csak ez sem nyert. Rendszeres és tartós magánéleti beavatkozást takar a fogalom. El lehet filozófálni azon, hogy Macsóországban a szabálysértési kódex miért nem tartalmazza az enyhébb, akár egyszeri kéretlen ajánlkozást is szankcionáló változatot. De a helyzet az, hogy nem tartalmazza.

Marad tehát a sokat próbált garázdaság, annak is a szabálysértési alakzata. „Olyan kihívóan közösségellenes magatartás, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen” (nem „erőszakos” módon, mert az már Btk-s lenne, márpedig egyik hír sem szól az LMP-s politikus erőszakos fellépéséről).

Ez az a passzus, ami bárkire bármikor ráhúzható, amennyiben az illető nem marad otthon és haragszik rá a körzeti megbízott. Lehet hisztikézni, hiperpíszízni, de annyi történt, amennyi bármelyik falusi búcsúban megeshet. Politikai preferencia szerint ér egy sort kárörülni vagy szomorkodni azon, hogy akkora karakter-öngyilkosságot nézhettünk élő egyenesben, hogy a fal adja a másikat.

Nem mellékes viszont, hogy milyen is volt ez a rendkívül progresszív falusi búcsú? Igaz lehet a Budapest-szerte köröző sztori, miszerint nem egyedül U. Péter tudata volt (khm) módosult ezen a kellemes nyári estén? Elképzelhető, hogy nem a sör-unicum kombó volt a legütősebb módosító anyag, amivel egyes jelenlévők éltek?

Fiatalság bolondság? Nem egészen. Egyrészt mert végtelenül hipokrita dolog olajban megsütni a kollektív elhajlás egyik szereplőjét. De főképp azért, mert a jelenlévők országvezetési igényekkel arcoskodnak. Nem kicsi önbecsüléssel.

Ami persze teljesen helyénvaló. De mi lett volna a teendője egy professzionális csapatnak hasonló esetben? Amennyiben a fölháborodás valós a konkurens progresszív párt elnökségi tagjának „vállalhatatlan” viselkedésén.

Kidobni a garázda elemet (megtörtént), majd nyilvános közleményszerűségben háborogni egy sort. (Ez utóbbi elmaradt, így elég hiteltelen az utólagos háborgás az esetről.) Új tárgyaló partnert kérni az LMP-től újpólusügyben, majd folytatni tárgyalást. Például. Föltéve, hogy komolyan gondolják.

A fölháborodás Ungár viselkedésén ezen a ponton megint csak féloldalas. Rápillantva például Soproni Tamás Momentum-alelnök posztjára, úgy érezni, valahol felsír egy Kövér László.

Csakhogy még a házelnök sem mert (mindeddig és nyilvánosan) „ballibsi, álértelmiségi pöcsözni”. Pusztán azért, mert nem értett egyet a szerinte ballibsi, álértelmiségi pöcs szerzők – a konkrét esetben: Ungárt mentegető – posztjaival.

Ok, a pc halott, pártalelnök uraknak pöcsözni ér. Remek hír, nagy szükség volt némi plebejus színre a barokkosan fennkölt közbeszédben. Csakhogy ebben az esetben bátran pöcsözhet Ungár vagy bárki, akinek, akár privát sátorlátogatáskor úri fiúi (úrilányos) kedve úgy hozza.

A Jobbik is kinőtte az évek során a helótagecizést. Lehet, hogy az Új Pólusnak is sikerül.

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás