Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Vidéki csajok

„A lányok előtt csukott ajtókat nyitja ki” – ilyen volt az online Lányok Napja 2021-ben

Online találkozhattak gimnazista lányok az ország legnevesebb vállalatainak, egyetemeinek és kutatóintézeteinek képviselőivel a 10. Lányok Napján. Az eseményről készült felvételek idén rendhagyó módon a Youtube-ra is felkerültek.

Tizedik alkalommal rendezte meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napját azt a pályaorientációs napot, ahol a diáklányoknak lehetőségük van betekinteni a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) szakmákba. A rendezvény vendégei, az általános- és középiskolás lányok az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit látogathatták meg, velük interaktív programokon, beszélgetéseken keresztül, női szakemberek mellett ismerhették meg a tudományok, a technológia és az informatika világát.

„Meg kell küzdenünk és ki kell érdemelnünk azt, hogy tiszteljenek minket” mondta Polgár Judit, nemzetközi nagymester és nyolcszoros sakkolimpikon, a Lányok Napja fővédnöke, akit Csepelyi Adrienn újságíró kérdezett arról is, hogy milyen nőként a sakkjátékosok között. Ez a beszélgetés, ahogy az idei Lányok Napja összes előadása is, elérhető a Youtube-on.

Forrás: Lányok Napja

Polgár mellett, aki idén A vezércsel című Netflix-sorozat sikere után a fiatal lányok bálványa lett, olyan nők beszélgetését lehet most visszanézni, mint az ABB Magyarország, a hétszeres Business Superbrands-díjas technológiai vállalat ügyvezető igazgatója, Taira-Julia Lammi, valamint Erzsi, a CultureGeeks ismeretterjesztő csatorna vloggere, továbbá Jurányi Zsófia sarkkutató és dr. Onger Csilla űrkutató.

A 43 előadó között ott volt rajtuk kívül az Accenture, a Codecool és a Morgan Stanley több képviselője. Szó volt kódolásról, mesterséges intelligenciáról, tengerbiológiáról és adatbányászatról is.

A STEM területeken dolgozók mindössze 10%-a nő, a vezető pozíciókat pedig szinte csak férfiak töltik be írja a NaTE. Ennek a számbeli különbségnek oka részben az, hogy a lányokat már az iskolában is kevésbé biztatják arra, hogy ezekre a tudományos területekre orientálódjanak.

 

Ők harcolták ki, hogy tanulhassanak a magyar nők: történelmi asszonyok nyomában Budapesten

Kik voltak a magyar történelem legfontosabb nőalakjai? Hol élték az életüket, mivel töltötték mindennapjaikat? Melyek voltak a magyar nőjogi mozgalom történetének legfontosabb helyszínei? Budapesten sétálva nem könnyű ilyen emlékekbe botlani, hiszen a férfiakhoz képest a nők nevét és alakját drámaian kevés szobor és emléktábla őrzi.

Pedig a STEM-oktatáson belül a nemek közötti különbségek megszüntetése elősegítheti a gazdasági növekedést emeli ki az EIGE, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete. Az intézmény számításai szerint a STEM-tudományterületen a nemek közötti egyenlőség további 1,2 millió új munkahely teremtését eredményezheti, és 2030-ra 0,7-0,9 százalékkal növelné az Európai Unióban az egy főre jutó GDP-t.

Ezt igyekszik elősegíteni az évente megtartott Lányok Napja rendezvény, amiért a NaTE 2018-ban a Nature Research nemzetközi díját kapta.

„A Lányok Napja nem nyitott ajtókat zár be a fiúk előtt, hanem a lányok előtt csukott ajtókat nyitja ki, így a változásnak mindenki részesévé válik” írta Polgár Judit a Lányok Napja rendezvényről.

2021-ben a koronavírus-járvány nem tette lehetővé a lányok és a szakemberek személyes találkozását, így az esemény online, az Airmeet felületen zajlott. A résztvevők virtuális előadásokon vehettek részt, online szavazhattak és kérdezhettek is. Ezen kívül 14 virtuális standnál állhattak meg, az előadók mellett pedig az online asztaloknál is helyet foglalhattak egy kötetlenebb beszélgetésre.

„Az online-ra való átállást talán elsők között ugrottuk meg” mondta el Hódosy Lucia, a NaTE programszervezője. A 2020-as Lányok Napját először őszre halasztották, de amikor kiderült, hogy ekkor sem tudnák személyesen megrendezni a programot, váltottak.

„Úgy gondolom, hogy jó ötlet volt, hogy megráztuk magunkat és az online térbe költöztünk, mert annak ellenére, hogy a diákoknak az online oktatás miatt digitális detoxra lett volna szükségük, mégis a programokkal színfoltot vihettünk az életükbe, mert végig rájuk figyeltünk, a programjaink nekik, róluk szóltak.”

Forrás: Lányok Napja

„A most áprilisi Lányok Napja igazából azért volt talán más, mert központi eseményt ilyen nagy létszámmal még nem szerveztünk, főleg nem digitálisan” mesélte Hódosy, aki kiemeli, hogy a legnagyobb sikernek azt érzi, hogy se az őszi, Zoom-on rendezett előadáson, sem pedig a tavaszi Airmeet-eseményen nem kellett „könyörögni”, hogy kapcsoljanak a lányok kamerát vagy hangot. „Talán azért, mert biztonságban érzik magukat.”

A számok is ezt igazolják: az idén tizedik alkalommal megrendezett Lányok Napján mintegy 595 résztvevő 361 kérdést tett fel és 600 üzenetet küldött. A NaTE számításai szerint egy lány átlagosan négy előadáson vett részt.

Az esemény összesen 690 percen, azaz 11 és fél órán át zajlott. Ennek egy részét, a panelek előadásait idén a Lányok Napja Youtube-csatornáján is vissza lehet nézni.

„Itt annyira élt mindenki és annyira aktívak voltak a lányok, hogy öröm volt nézni. A technikai bakik ellenére azt mondhatom, hogy megérte belevágni, és a délutáni workshopon a visszajelzések is ezt támasztották alá” mondta Hódosy.

Rutai Lili

Képek forrása: Lányok napja

Megosztás