Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Vidéki csajok

Szépségkirálynők, veteránok, képviselők – egyre több ukrán nő csatlakozik az oroszok elleni harchoz

Február 24-én hajnalban Oroszország Vlagyimir Putyin elnök utasítására támadást indított Ukrajna ellen. Az ukrán katonák azonnal felvették a harcot az orosz invázióval szemben, de sok helyen a lakosság is fegyvert ragadott. Közöttük számos bátor nő is akad – egykori szépségkirálynő, parlamenti képviselő vagy épp civilek, akik mindenáron szeretnék megvédeni a hazájukat. 

A Kyiv Post 2021 októberében számolt be az ukrán honvédelmi miniszterhelyettes Anna Maliar nyilatkozatáról, aki arról beszélt, hogy az Ukrán Fegyveres Erők állományának mintegy 15%-a nő. Ez a szám hat éve, 2016-ban még csak 8,5 százalék volt, vagyis a hadseregben szolgáló nők száma egyre növekszik.

„Ukrajnában sok nő szolgál a fegyveres erőknél. A női katonák számát tekintve, ha nem is az élen, de mindenképp az elsők között vagyunk, még NATO-szabványok szerint is. Ma 56 000 nőt foglalkoztatunk, civil és a katonai személyzetként. Közülük 31 000 a katonai személyzet – ez a teljes létszám 15%-a.”

Ukrajna hadseregében 1993 óta vannak nők. Kelet-Ukrajna 2014-es orosz inváziója során 257 nő kapott állami kitüntetést harci szolgálatáért, közülük kilencet posztumusz. Más nők civil önkéntesként szolgáltak, segítve az ellátmány és felszerelés beszerzését, valamint a frontvonalra való szállítását.

2018 szeptemberében az ukrán parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a nőket és a férfiakat egyenrangúvá tette a katonai és rendvédelmi szerveknél, megnyitva ezzel a lehetőséget a nők előtt, hogy olyan katonai pozíciókat töltsenek be, amelyek korábban csak férfiak számára voltak elérhetőek.

2019-től a nők katonai főiskolán is tanulhatnak, ami egyben azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel léphetnek feljebb a ranglétrán munkájuk során. 2019-es adatok szerint a hadseregben szolgáló nők mintegy 3%-a tölt be vezető beosztást.

A szakpolitikai változás olyan női veteránok lobbitevékenységének köszönhető, mint Olena Bilozerska mesterlövész, aki 2014 és 2016 között önkéntesként szolgált Kelet-Ukrajnában. „A háború első két évében a fronton harcolók nagyon meglepődtek, amikor női harcost láttak” – mondta Bilozerska, aki az Invisible Batallion című ukrán dokumentumfilm egyik főszereplője, amely elsőként indított széles körű társadalmi diskurzust a nők részvételéről az orosz hadsereg elleni háborúban.

Bilozerska most 42 éves, mint mondta, a leszerelése után úgy gondolta, hogy már csak ritkán, különleges eseményeken kell viselnie az egyenruháját, de Putyin másképp döntött.

„Békés, polgári életet akarok élni. De ez egyelőre nem sikerül. Nos, a háborúban szükség van a haragra.”

Sok nő csatlakozott a harcokhoz

De nem Bilozerska az egyetlen, aki nőként úgy döntött, hogy csatlakozik Ukrajna védelméhez a február végén kirobbant háborúban.

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselőnő Facebook oldalán osztott meg egy képet saját magáról, fegyverrel a kezében.  „Átlagos ukrán nő vagyok. Szeretem a színes tulipánokat, a pilatest, a rózsaszínt. Szeretek virágokat ültetni, hosszú sétákat tenni, és imádom Michele-t, a macskámat… És most mindent, amit szeretek, meg kell védenem. Mindannyiunknak fegyvert kell ragadnia, és harcolni a hazáért. Nem azért, mert nincsenek férfiak. Hanem azért, mert megtehetjük. És meg is tesszük.”

Az egykori ukrán szépségkirálynő, Anasztaszija Lenna is arra használja a közösségi médiát, hogy felszólaljon a válság ellen, és a múlt heti invázió óta számos posztot osztott meg az Instagramon.

A múlt héten bejárta a közösségi oldalakat az a videó, amelyen egy középkorú ukrán nő száll szembe a felfegyverzett katonákkal: „Megszállók vagytok, fasiszták” – kiabálta a katonának, majd azt mondta, nekik, hogy tegyenek napraforgómagokat a zsebükbe, hogy amikor meghalnak, napraforgó nőjjön ki a földből.

A napraforgó már korábban is az ország egyik nemzeti jelképe volt, a háború óta azonban az ellenállás jelképévé is vált.

Dnyipro városában Molotov-koktélok gyártásába kezett egy csapat nő, hogy megvédjék városukat. Erről a BBC számolt be egy videóban a napokban.

„Senki sem gondolta, hogy így fogjuk tölteni a hétvégénket, de most ezt csináljuk, és ez tűnik most az egyetlen értelmes dolognak, amit most tehetünk” – mondta az egyik résztvevő.

Február elején a Reuters számolt be arról, hogy önvédelmi kurzusokat vesznek ukrán nők, felkészülve a harcokra. Február 28-án pedig a Twitterre egy olyan – dátum nélküli – videó is kikerült, amiben egy katonai felszerelésbe öltözött ukrán nő próbál pozitív maradni a háború közepén. „Még élek, süt a nap, énekelnek a madarak, minden rendben lesz. Éljen sokáig Ukrajna” – mondja.

Nők a halálos áldozatok között

A háború azonban az elmúlt alig egy hét alatt számtalan hivatásos katona, civil és gyerek életét követelte Hivatalos adatokat egyelőre nem tudni, hiszen mindkét fél mást kommunikál a katonai veszteségekről. Az ukrán hadsereg szerint legalább 4500 orosz katona halt meg, Moszkva elismerte, hogy voltak veszteségeik, de azt mondta, hogy azok jóval kisebbek voltak, mint amennyit Ukrajna elszenvedett.

Az azonban biztos, hogy a katonák között nők is akadtak, akik harc közben estek el. Az ukrán írónő, Iryna Tsvila önkéntesként jelentkezett a háborúba, férjével együtt Kijevben vesztette életét február 26-án.

Hétvégi cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan segíthetünk leghatékonyabban azoknak, akik a háború miatt menekülni kényszerültek, de arra is hoztunk példákat, hogy az Ukrajnában maradókat milyen módon támogathatjuk:

Orosz-ukrán háború: hogyan segíthetünk a menekülőknek? | atlatszo.hu

Sofőröket keresnek, akiknek 7-9 személyes gépkocsija van, és vállalnák, hogy a helyi vonatállomásra vagy Budapestre szállítsanak embereket. Mint írják, erre azért van szükség, mert megjelentek a környéken a taxis hiénák, akik akár 150 ezer forintot is elkérnek azért, hogy Budapestre vigyék a rászorulókat.

Az egyenlőség terén még van hova fejlődni

A hadseregben szolgáló nők és férfiak közötti egyenlőség az elmúlt években fontos szerephez jutott Ukrajnában, és bár számos pozitív változás történt, még mindig van hova fejlődni. Az Euronews májusban írta meg, hogy  a Kelet-Ukrajnában szolgáló nők nem csak az évek óta tartó polgárháborús helyzet miatt vannak veszélyben. Csakúgy, mint más munkahelyeken, a zaklatás, a szexuális visszaélések a katonaságnál is gyakori problémát jelentenek.

Júniusban pedig nagy visszhangot és felháborodást keltett néhány fotó, amelyeken az volt látható, hogy a katonaság női tagjainak magassarkú cipőben kellett menetelniük. A képek egy olyan gyakorlaton készültek, amely a Szovjetuniótól való elszakadás harmincadik évfordulóját ünneplő katonai parádéra készíti fel a katonákat. Többen veszélyes, nőgyűlölő és idióta ötletnek nevezték a katonanők magassarkús menetelését, ukrán politikusok pedig úgy mentek be a parlamentbe, hogy magukkal vittek néhány magassarkút, arra biztatva a védelmi minisztert, hogy viseljen ő is hasonló lábbelit a felvonuláson.

Múlt héten pedig a New York Post számolt be arról, hogy a harcok kezdete után orosz katonák társkereső oldalakon, főleg Tinderen próbáltak meg ukrán nőket felszedni. A lap szerint azóta az orosz katonákat utasították, hogy kapcsolják ki a mobiljaikat, így a csetelések félbeszakadtak.

A NATO-tagállamokban is egyre több a női katona

Egy 2019-es NATO jelentésből kiderül, hogy a tagállamokban a katonaként szolgáló nők aránya 20 év alatt megduplázódott. 2019-ben a hadsereg 12 százaléka volt átlagosan nő, ami nagyjából minden kilencedik katonát jelenti. 1999-ben ez a szám még csak 5,9 százalék volt.

Made with Flourish

Katonák nemek szerinti megoszlása a NATO-tagállamokban, Oroszországban és Ukrajnában

A legtöbb katonanő a 2019-es adatok alapján Magyarországon szolgált, de további hat országban (Lettország, Franciaország, Kanada, Bulgária, Egyesült Államok, Görögország) meghaladja a 15 százalékot az arányuk. A lista végén Törökország van, ahol az egy százalékot sem éri el a nők száma a hadseregben.

Ukrajnában ugyanebben az évben a hadsereg 11 százaléka volt nő, Oroszországban 2019-as adatok szerint 41 ezer nő szolgált, ami a teljes aktív haderő 4,26 százalékát tette ki.

Szopkó Zita

Címlapkép: Ukrán katonák (forrás: Twitter)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás