Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Transparency International

De komolyan. Mi haszna van a Transparency International Magyarországnak? És miért kér támogatást?

A Transparency International Magyarország a korrupció ellen küzdő civil szervezet. Ilyen szervezetből több van Magyarországon, az viszont objektív tény, hogy mi vagyunk a legnagyobbak. Azon dolgozunk, hogy mi legyünk a legjobbak. Kitűnő szakemberekkel rengeteg munkát végzünk, és egy nagy nemzetközi hálózat tagjai vagyunk. A Transparency International a világ 96 országában jelen van, Magyarországon 2006 óta működünk.

Amikor megnyitottuk a budapesti irodánkat, több dolgot is elhatároztunk. A legfontosabb, hogy eldöntöttük, hogyan fogunk dolgozni. A következőkben maradtunk:

  • bátran
  • rossz kompromisszumok nélkül
  • tényszerűen
  • a függetlenségünket végig megőrizve
  • értékalapon.

Ezekhez az elvekhez azóta is ragaszkodunk, és valószínűleg ez az oka annak, hogy eddig az összes éppen aktuális kormánypárt kritizálta – és kritizálja most is – a munkánkat. Miközben számos kérdésben konfrontálódunk, mindegyik kormány ad a véleményünkre, amiből arra következtetünk, hogy kénytelen-kelletlen hiteles szereplőnek tekintik a TI-t. A Transparency International Magyarország szakértelmét tehát politikai oldaltól függetlenül elfogadják, jóllehet a kritikánknak egyik kormány sem örült.

Mit értünk el az elmúlt kilenc évben?

Sokat dolgoztunk, ezért sok mindent. Törvényjavaslatokat tettünk és törvényjavaslatokról mondtuk el a véleményünket. Megalapítottuk a Bázist, a korrupció ellen harcoló fiatalok csoportját. Támogatjuk az igazságszolgáltatást, emellett vizsgáljuk az állami vállalatokat, az önkormányzatokat és a lobbizást, hogy mennyire átláthatóak.

Nagyon sok kutatást is végzünk. Mivel egy nemzetközi csoport tagjai vagyunk, ezért a kutatási eredményeinket össze tudjuk hasonlítani a többi országéval is. Ez alapján sajnos már több éve kimondhatjuk, hogy Magyarország korrupt, sőt Európa igazán korrupt harmadába tartozik. Ilyen átfogó kutatást egyedül a Transparency International végez. Ez alapján és más elemzésünk nyomán többször megállapítottuk, hogy Magyarországon 2010 után rendszerszerűvé és a korábbinál centralizáltabbá vált a korrupció. De 2010 előtt sem volt rózsás a helyzet: 2008-ban bejelentettük, hogy Magyarországon intézményesült a korrupció.

Olyan jelenségeket is vizsgálunk, ahol feltételezéseink szerint komoly esélye van a mutyinak. Ezért a Transparency International Magyarország a 2014-es választások idején kiszámolta, hogy az egyes pártok a valóságban mennyit költhettek a kampányra. Ebben a kutatásban rengeteg munkánk volt (számoltuk a hirdetéseket, beáraztuk a kampányeseményeket, gyűjtöttük a szórólapokat stb.), és sajnos itt is elkeserítő volt a végeredmény. A választások előtt – kitűnő közgazdászok segítségével – pedig még azt is kiszámoltuk, hogy mennyire megvalósíthatóak a különböző pártprogramok, és mekkora esély van ez alapján arra, hogy javuljon Magyarországon a korrupciós helyzet.

Tehát sokat kutatunk, sokat elemzünk, és ahol lehet, segítünk. Működtetünk egy jogsegély-szolgálatot is, hogy bárkinek segítséget adjunk, aki korrupciós helyzetbe keveredett. Ami nagyon fontos: nem csüggedünk. Ezért is indítottuk el az egyetemi képzéseinket, és oktatási anyagokat dolgozunk ki a diákoknak, nemcsak a felsőoktatásban résztvevők, hanem a középiskolások számára is.

Miért kérünk erkölcsi vagy anyagi támogatást?                                                  

Ahogyan azt az előző posztunkban már írtuk (és most újra ide is másoljuk), két dolgot szeretnénk tőletek kérni. Bíztatást (ez tényleg nem kerül semmibe:) és ha tudtok adni, akkor pénzt. A bíztatásra azért van szükségünk, mert egyre több kihívással szembesülünk, egyre furcsább (és akkor finoman fogalmazunk) ügyekben kell segítenünk. Nekünk nagyon fontos érezni azt, hogy támogattok minket. Erőt ad. Örülünk a bíztatásnak, örülünk a jogos kritikának.

Ezt most a saját oldalunkon is megteheted, ahol elkészítheted a saját, garantáltan korrupciómentes pénzedet, és ráírhatod a saját üzenetedet, amit rögtön meg is oszthatsz a Facebookon. (A posztba kérjük írd be, hogy #dedikalj.)

Ha anyagiakkal is tudsz minket támogatni, akkor az is nagy segítség. Átláthatóan és hatékonyan (minden kiadásunk és bevételünk itt) használjuk fel ezeket az adományokat, még azt is meghatározhatod, hogy mire szánod ezt az összeget – írd rá a javaslatodat a saját pénzedre!

Köszönjük, és legyetek bátrak. A korrupció ellen.

Megosztás