Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Transparency International

Lobbizz velünk! – A TI pályázati kiírása

Mi az a lobbizás?

Általában azt hívják lobbizásnak, amikor egy magánszemély vagy egy cég megpróbálja a saját érdekében befolyásolni a törvényhozást vagy valamilyen állami hatóságot.

Egy cég lobbizik azért, hogy a kormány tőle vegyen harci repülőt. Vagy atomerőművet. Vagy fénymásolópapírt.

Van, amikor bizonyos szabályok bevezetéséért lobbizik egy csoport.
Például a patikusok azt szeretnék, hogy csak náluk lehessen fejfájás csillapítót venni, a sarki élelmiszerboltban ne. Nekik ez jól felfogott érdekük, minden doboz eladott gyógyszerrel pénzt keresnek. Ezért lobbiznak az államnál, hogy mindenki másnak tiltsa meg a fejfájás csillapító árusítását.

Máskor azért lobbiznak vállalkozók, hogy valamilyen szabály ne vonatkozzon egy csoportra. Például megpróbálják elérni, hogy egy magyar tulajdonban lévő üzletlánctól kevesebb adót kérjen az állam, mint egy angol vagy francia hipermarkettől.

Mi a gond a lobbizással?

A lobbizás önmagában egyáltalán nem elítélendő, vagy gonosz dolog. Természetes része bármilyen döntéshozatalnak.

A vidéki város lobbizik az államnál, hogy támogassa náluk a tömegközlekedés fejlesztését. Adjon több pénzt villamosra. A mozgáskorlátozott emberekkel foglalkozó szervezet lobbizik a gazdasági minisztériumban, hogy minél jobban támogassák a mozgáskorlátozottak munkavállalását.

A rendszer akkor működik jól, ha mindenki számára világos, hogy kik lobbiznak az államnál, mit akarnak elérni, és milyen módon próbálják meggyőzni a döntéshozókat.

Magyarországon az a probléma, hogy a fentiek közül gyakran az egyik feltétel sem teljesül. A legritkább esetben világos, kik és milyen érdekek mentén próbálják befolyásolni az állami vezetőket. Az pedig, hogy milyen módszerekkel lobbiznak az érdekcsoportok a politikusoknál, szinte soha nem kerül nyilvánosságra.

Miért foglalkozunk ezzel?

A Transparency International célja hogy átláthatóbbá tegye itthon a viszonyokat. Ehhez pedig az egyik első lépés lehet, hogy minél többen megtudják: a lobbizás szerepet játszik egyes állami döntések meghozatalakor.

Mit tehetsz Te?

Mivel azt szeretnénk, hogy Magyarországon minél több ember tudja, hogy milyen szerepet játszik a lobbizás az állam döntéseinek meghozatalakor, ezért szeretnénk ezt a folyamatot minél érzékletesebben bemutatni.

Te abban segíthetsz, hogy elküldöd nekünk a lobbizással kapcsolatos történeted.

Kétféle írást várunk.

Küldhetsz igaz történetet, ami veled, vagy környezetedben történt. Például ha egy polgármesteri hivatalban dolgozol (vagy ismersz valakit, aki ismer valakit…), és tudod, hogyan dőlt el az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti jogának a sorsa, akkor érdemes leírnod, és beküldened. De nem kell feltétlen ilyen „belsős” információval rendelkezned. Elég, ha bemutatsz nekünk egy olyan, a környezetedben született vagy téged érintő állami (vagy önkormányzati) döntést, amelynek meghozatalakor, szerinted a közérdeken kívül más is befolyásolhatta a döntéshozókat. Nem baj, ha nem tudod, hogy konkrétan ki, és milyen módon lobbizott, elég, ha leírod nekünk, hogy miért gondolod, hogy valaki helytelenül befolyásolta a döntés meghozatalát.

A másik lehetőség, hogy fogsz egy már ismert magyar lobbitörténtetet, például ahogy az egyik dohánycég befolyásolta a trafiktörvény elkészítését, és ennek a sztorinak egy elemét dramatizálod. Mondjuk, leírod nekünk, hogy szerinted hogy zajlott egy beszélgetés a cég vezetője, és a törvényt benyújtó politikus között egy nappal a szavazás előtt. Hol voltak? Egy vadászlesen? Rágyújtottak? Munkáról beszéltek, vagy a magánéletükről?

Választhatsz persze bármilyen más, már ismert lobbis sztorit is.

A zsűri:

A zsűribe meghívót kapnak civil vezetők, színházi emberek, újságírók, és Simicska Lajos. Ő mondjuk még nem biztos, hogy el is jön.

Díjazás:

A beküldött történetek közül a 3 legjobb írója pénzdíjat kap, illetve különdíjat is adunk.

1.    díj: 1000 EUR
2.    díj: 700 EUR
3.    díj: 400 EUR
Különdíj: 300 EUR

A legjobb történetből vagy történetekből pedig a TÁP Színház előadást csinál.

A darabot 2014. december 9-én, az „Átláccó” Fesztiválon mutatjuk be, a Korrupcióellenes Világnapon. Helyszín: A38 Hajó.

Hová, mit, hogyan?

Küldd el Word formátumban, maximum 2 oldal terjedelemben a történetedet a [email protected] email címre.

Kérjük egyértelműen jelezd a pályázatodon, hogy kitalált, vagy igaz történetről van szó.

Tudjuk, hogy kockázatot vállalhatsz azzal, ha a saját környezetedből egy igaz történetet küldesz el nekünk. Ezért a pályázat szervezői kérésedre anonim módon kezelik pályázatodat. Ez azt jelenti, hogy nem hozzuk nyilvánosságra a nevedet, vagy emailedet, semmilyen olyan adatot, ami alapján azonosítható lehetsz.

Azt ugyanakkor látnod kell, hogy ha a dobogós helyek valamelyikén végzel, és így pénzdíjat nyersz, akkor azt mi valamennyi számvitel szabályt és egyéb törvényi előírást betartva kell, hogy átutaljuk neked. Nem kell személyesen átvenned a díjat, és használhatunk álnevet az eredményhirdetésnél, de például a Transparency International Magyarország könyvelésében meg fog jelenni, hogy neked utaltunk, ha te nyertél.

Beküldési határidő: 2014. október 27. éjfél

Mit teszünk az írásoddal?

A díjazásban részesített íársok/történetek felhasználási joga a Transparency International Magyarországot illeti. Ez azt jelenti, hogy ezeket a történeteket nyilvánosságra hozhatjuk például a honlapunkon, a Facebook oldalunkon, vagy a blogunkon, meg felhasználhatjuk előadások, prezentációk megtartásakor. Felhasználóként arra is jogot szerzünk, hogy megváltoztassuk, átalakítsuk vagy megszerkesszük a történetet.

Azt mindig feltüntetjük, hogy a történet a Lobbiz velünk! pályázat díjnyertes írása és – kérésednek megfelelően – szerzőként a nevedet is megjelentetjük. Természetesen amennyiben anonimitást kérsz, a nevedet nem áruljuk el.

A legjobb írások megjelennek majd a 444.hu-n is, a szöveg szerkesztésének a joga ebben az esetben is megillet minket és a szerző nevének feltüntetése, illetve titokban tartása – a szerző kérésének megfelelően – a 444.hu-n is megtörténik.

Ehhez hasonlóan a TÁP Színház előadásában is felhasználhat a díjnyertes és más történetekből is egyes elemeket, vagy akár egy vagy több egész történetet és a szerző feltüntetése itt is a fentiekhez hasonlóan történik.

Előfordulhat, hogy egy történet nem kerül be a legjobb három közé, vagyis nem nyer díjat, a Transparency International Magyarországnak azonban mégis tetszik a történet és fel akarja használni a munkája során. Ebben az esetben az adott történet szerzője különdíjban részesül, cserébe azért, hogy a Transparency International Magyarország a történetet vagy annak egyes részeit felhasználhassa és megjelentethesse.

A Transparency International Magyarországot az első három helyezettnek járó díjon és az esetleges különdíjakon túl nem fizet egyéb jogdíjakat a történetek/írások felhasználásának a jogáért. Vagyis a pályázók/szerzők a díjnyerteseknek járó díj, illetve az esetleges különdíj elfogadásával lemondanak az íráshoz fűződő egyéb jogdíjigényükről.

(A “Lobbizz velünk!” a Transparency International Magyarország projektje, ami az Európai Unió támogatásával valósul meg. A 444 médiapartnerként működik együtt.)

Megosztás