Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

In memoriam Csernobil – 30 éve történt a világ eddig legsúlyosabb nukleáris balesete

1986. április 26. – A csernobili atomerőműben történt baleset emberek millióinak életét változtatta meg a Földön.

Alapjaiban rengette meg az emberek atomenergiába és a tudományba vetett hitét, és véget vetett az atomkorszaknak. A szocialista tájékoztatáspolitika legnagyobb kudarca lett, és erősen hozzájárult a Szovjetunió összeomlásához.
Csernobil az emberiség történetének egyik legsúlyosabb, máig lezáratlan traumája. És nem csupán az emberiségé –minden családban máig élő történelem. Minden, akkoriban felnőtt korú magyar eleven emlékeket őriz azokból a napokból, hetekből, amikor már sejtették, hogy nagy a baj, de a valódi információkat elzárták előlük.

Videónkban Bangó Margit, Nagy Feró, Spiró György, Gálvölgyi János és Monspart Sarolta vall arról, hogyan élték meg, mit okozott számukra és szeretteik számára a katasztrófa.

 

Az atomerőművek biztonságáról és veszélyességéről szóló társadalmi párbeszéd az európai terrorfenyegetettség növekedésével ismét egyre aktuálisabb. Kisfilmünket azzal a céllal készítettük el, hogy ezt a párbeszédet elősegítsük, a magyar családokban és az egész magyar társadalomban egyaránt.

A filmet a csernobili áldozatok emlékének ajánljuk.

A katasztrófa történetéről részletes információk találhatóak az „In memoriam Csernobil – 30 év sugárzás” című kiadványban.

Megosztás