Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Megfőttek-e már a halak Paksnál?

Az Energiaklub közérdekű adatigényléssel fordult a Paksi Atomerőműhöz: azt kérjük, hogy adják ki a mérési adatokat a Duna vízhőmérsékletéről az atomerőmű közelében. Ugyanis a Duna az elmúlt napokban-hetekben rendkívüli módon felmelegedett, már több mint 26 fokos, mi pedig tudni szeretnénk, hogy tartható-e a vízhőmérsékleti határérték Paksnál.

Az atomerőművek óriási mennyiségű vizet igényelnek az áram termelése során, ezért telepítik ezeket jellemzően valamilyen természetes víz, tenger vagy folyó közelébe. A Paksi Atomerőmű a Dunából vesz fel vizet, és ugyanide engedi is vissza – csak felmelegedve. (Az atomerőműből kiömlő víz kb. 33-34 fokos.)

A Duna természetes élővilága bizonyos hőmérsékleti keretek között érzi komfortosan magát. Ha túlmelegszik a folyó, akkor ezek az élőlények elpusztulhatnak, illetve új, idegen fajok jelenhetnek meg a helyükön.

Ez nem kívánatos, ezért a Dunában élő állatok és növények védelme érdekében az illetékes hatóság határértéket írt elő, ami fölé nem melegedhet a víz. A határérték 30°C, amit az atomerőmű alatt 500 méterrel kell mérni.

A Paksi Atomerőmű közleménye szerint a határértéket nem lépte túl az atomerőmű, mindenesetre mi szeretnénk ezt adatokkal alátámasztva is látni, ezért kértük most el a mérési adatokat.

 

Fülöp Orsolya

Megosztás