Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Mérnek is, meg nem is – nem derült ki, hogyan állapítják meg a Duna hőmérsékletét Paksnál

Továbbra sem tudjuk, hogy meghaladta-e a Duna hőmérséklete a max. 30 °C-os jogszabályi korlátot a Paksi Atomerőmű alatt.

Mindenképpen pozitív fejlemény, hogy úgy tűnik, Duna-ügyben sikerült elindítanunk az információáramlást az Atomerőmű és az érdeklődő szereplők között. Vízmérős akciónk óta kikerült az erőmű honlapjára egy új aloldal, ami a vízhőmérséklettel és a méréssel foglalkozik, csónakos mérőműszeres magyarázó videóval színesítve.

A rossz hír az, hogy a publikált információk és adatok nem győztek meg minket arról, hogy megfelelően történik a mérés, és hogy ezzel a méréssel garantálható lenne a 30 °C-os maximum betartása.

Két fő problémánk van:

1) Az Atomerőmű tájékoztatásából az derül ki, hogy a mérés módszertanát nem jogszabály határozza meg, hanem egy tanulmányra hivatkoznak, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszéke készített.

Sajnos a tanulmány tartalmát nem ismerjük, mert nem találtuk az interneten, ezért ezt most közérdekű adatkérés keretében elkértük a Paksi Atomerőműtől.

Ennél súlyosabb problémának tartjuk azonban azt, hogy e szerint nem létezik olyan hivatalos jogszabály, amely előírná a Paksi Atomerőmű részére, hogy hogyan és mely pontokon kell ellenőrizni a Duna hőmérsékletét annak érdekében, hogy garantálni lehessen, hogy a víz ne melegedjen túl.

2) A mi megértésünk szerint a mérési adatokból készített grafikon úgy állt elő, hogy – a videó szerint – másodpercenkénti mintavétel adataiból minden napra egy darab adatot állítottak elő. Vagyis ebből nem derül ki, hogy az adatok között voltak-e 30 °C feletti mérési adatok is.

A hivatalos vízhőmérsékleti adatok

Ezért kértük 3 kiválasztott napra (aug 7., aug 9 és aug 23) vonatkozóan a részletes mérési adatokat, azaz minden rögzített GPS-koordinátához tartozó minden mérési adatot.

A környezetvédelmi hatóság válaszait a méréssel kapcsolatban továbbra is várjuk.

Az ATV hétfő reggeli műsorában Fülöp Orsolya nyilatkozott a témáról:

Megosztás