Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Csináltunk egy naperőműves térképet a hivatal helyett

Az Energiaklub többször kért összefoglaló adatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól arra nézve, hogy a legutóbbi dömpingszerű, rekordmennyiségben beadott és elbírált, nagyjából kétezer naperőmű-engedély tulajdonosai az ország mely pontjain tervezik felépíteni ezeket az erőműveket.

A hivatal az általunk kért táblázatot nem adta ki, ezért kézzel, egyesével dolgoztuk fel a hivatal honlapjára kép formátumban felrakott, szkennelt engedélyeket.

Így összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt nyálaztunk át. Az adatok a lenti térképen a települések mellett szereplő piros körökre kattintva érhetők el.

A térkép az ArcGIS szoftverrel készült.

Mi az, hogy KÁT?

A kötelező átvételi (KÁT) rendszer arra szolgál, hogy támogassa a megújuló energiás beruházásokat. Ennek keretében a megújuló erőművek egy bizonyos időtartamig a piacinál magasabb áron adhatják el az általuk termelt áramot, amennyiben a Magyar Energetikai és Közmű-Hivataltól (MEKH) kaptak erre engedélyt.

2016-ban szabályos roham indult KÁT-engedélyekért, ugyanis tudható volt, hogy a következő évtől szigorodnak a feltételek, és 25-ről 13 évre csökken az az időtartam, amíg a magasabb átvételi ár jár.

A MEKH ekkor rekord mennyiségű, nagyjából 2000 engedélyt adott ki 500 kW és az alatti naperőművek építéséhez.

A térkép jelentősége

Az adatok rendszerirányítói szempontból is fontosak, hiszen ekkora mennyiségű naperőművi kapacitás már komolyan érezhető lesz a villamosenergia-rendszerben, a hálózatfejlesztés szempontjából pedig lényeges, hogy területileg hogyan helyezkednek el a kapacitások.

A térkép limitációi:

  • az időközben beadott telephelyengedély-módosításokat nem tartalmazza, mert azok még nem elérhetőek a hivatal honlapján,
  • csak a MEKH honlapján publikált adatok szerepelnek benne, tehát amit a MEKH esetleg nem tett nyilvánossá, azok értelemszerűen nem,
  • a 2016-os engedélykérelmek adatait tartalmazza, a 2017-es és 2018-as adatokat nem, de ezekben az években 2016-hoz képest elenyésző volt a kiadott engedélyek száma.

Megosztás