Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Soros György kommunista?

Soros György a magyar közbeszéd leginkább félreértelmezett közszereplője. A migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos viták kapcsán ismét felvetült a tipikus jobboldali toposz, miszerint Soros a magyar ellenzék szekértolója lenne. A valóság azonban, mint oly sokszor, komplikáltabb.

1024px-George_Soros_47th_Munich_Security_Conference_2011_crop

Soros György

 

A magyar ellenzék nagy része vagy nyíltan a liberális táborhoz tartozik, vagy baloldaliak képzeli magát, de közben ténylegesen piacpárti, azaz liberális dogmákban hisz. Szinte alig találni olyan magyar közgazdászt az ellenzék környékén, aki ne lenne piaci fundamentalista. Az elvileg „bal”liberális MSzP-SzDSz és megdöbbentő módon a magyar szakszervezetek egykori gazdasági tanácsadói Hayek idézeteket és Tea Party képecskéket osztanak meg a Facebookon… A balliberálisok ikonja mind a mai napig a piaci fundamentalista Kornai professzor, aki ugyan kétségtelenül óriásit alkotott a szovjet típusú hiánygazdaság kritikájában, ám piaci idealizmusát semmilyen formában nem befolyásolta a létező neolieberalizmus kudarca sem Kelet-Európában, sem pedig az Egyesült Államokban.

Soros György azonban egyáltalán nem ért egyet ezekkel az emberekkel. A nagybefektető már igen régen olyan gazdaságfilozófiai és társadalompolitikai talajon áll, amit Kóka János, a Gyurcsány féle DK vagy a szélsőséges Kapitalizmus Blog rutinszerűen kommunistának bélyegez.

Nézeteit Soros pár éve a Közép-Európai Egyetemen többrészes előadássorozat keretében részletesen is kifejtette, akit érdekel, végighallhatja őt. Több alterglobalista könyvet is írt a pénzügyi rendszer összeomlásáról, a piaci fundamentalista tévhitekről, ezek is elolvashatóak. Zanzásítva mindez azonban megtalálható egy rövidebb írásában, amelyet a The Atlantic című amerikai folyóirat tett közzé itt.

Soros ebben az írásában nem kevesebbet állít, minthogy a

nácizmus és a kommunizmus után jelenleg a piaci fundamentalizmus a Nyitott Társadalom elsődleges ellensége!

Ez lehet egyesek számára rendkívül meglepő, de aki követte a nyugati világ tényleges történéseit az elmúlt évtizedekben, az semmi megdöbbentőt nem fog találni Soros gondolataiban: mint a piacon ténylegesen tevékenykedő üzletemberek többsége, a nagybefektető és egyben filozófus Soros pontosan ismeri a nagyvállalati szektor halálos szorítását a politikai demokrácián. Csak a valódi világ helyett az absztrakt elméleti marxizushoz hasonlatosan elvont, nem létező világban gondolkodó neoliberálisok nem veszik észre, hogy a felszabadítónak ígért piaci folyamatok nem érvényesülnek, és a piaci fundamentalizmus veszélyt jelent a demokráciára, megágyaz más szélsőséges ideológiáknak.

Sok más érdekes megállapítás mellett Soros a következőt is megjegyzi a cikkben: Nyílt Társadalom alapítványának elképzelései pontosan azért nem terjedtek el a térségben, a civil szféra azért nem tudott kellőképpen megerősödni, mert a neoliberális gazdasági berendezkedés és az azáltal sugallt szélsőséges individualizmus miatt nem jöhetett létre megfelelően széles és empatikus középosztály.

(Apró adalék: soha olyan éles és precíz kritikáját nem hallottam például a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezménynek, mint a Nyílt Társadalom Alapítvány európai igazgatójától… )

Ideje lenne Sorost helyére tenni, megérdemelné. Soros egyáltalán nincs egy politikai platformon a dominánsan liberális magyar ellenzékkel.

 

 

 

 

 

 

Megosztás