Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

A görög média helyzete

A görög média igen kiváló keresztmetszetét adja mindannak, ami miatt Görögország válságba jutott.

A legnépszerűbb médiumok még mindig a televíziók, amelyek közül a kereskedelmi tévék a televiziózás 90%-át uralják, és egytől egyig nagy oligarcha holdingok kezében vannak. Ezek a csatornák gyakorilatilag minden ellensúly nélkül a 2014 előtti korrupt politikai elit álláspontját súlykolják. A legtöbb görög úgy nézi őket, mint a magyarok az állami tévét a Kádár rendszerben: amit mond, annak az ellentéte az igazság.

Példa erre a MEGA nevű kereskedelmi tévé, melynek tulajdonosa egy Bobolas nevű oligarcha, akinek építőipari vállalkozása, az Ellaktor volt az előző kormányok legtöbb közbeszerzésének nyertese. A cégcsoport maga is offshoreban van bejegyezve, míg a tulajdonost idén tavasszal letartóztatták adócsalásért, és igen komoly pénzbüntetésre ítélték.

Egy másik nagy kereskedelmi tévé, a Szkai TV, egy hajómágnás család kezében van. És így tovább, minden kereskedelmi televízió oligarchák befolyása alatt áll. Nem meglepő módon a régi politikai elitet támogatják az elszámoltatás akaró Szirizával szemben, illetve megszorításpártiak. Másfajta kereskedelmi tévé Görögországban nem is létezik.

Kifejezetten egyoldalú propagandát fejtettek ki ezek a tévék a népszavazás előtt. A sokkal nagyobb NEM párti naggyűlésről (bal kör) szinte alig számoltak be, míg a kisebb tömeget vonzó IGEN párti tüntetést (jobb kör) durván felülreprezentálták:

 

11701184_10153341483380266_8163920400936028052_n

Az egyoldaló tájékoztatás miatt a Görög Nemzeti Rádió és Televízió Tanács, illetve az Újságírók Szakszervezete vizsgálatot rendelt el.

A képen látható EPT, a görög állami televízió volt az egyetlen, amely kiegyensúlyozottan számolt be az eseményekről. Az állami tévé működését a megszorításokkal kormányzó Szamarasz kormány megszüntette, magukra a megszorításokra hivatkozva, nagy hazai és nemzetközi felháborodást keltve. A görög Alkotmánybíróság később állást foglalt, mely szerint kötelező azt működtetni, mert közfeladatot lát el. Ekkor a Szamarasz kormány újra bekapcsolta a tévét, ám abban csak ostoba cowboy filmek mentek. A médiahelyzet sanyarú sorsa miatt a Nemzetközi Sajtószabadság Listán Görögország tavaly csak a 91. helyet érte el, Benin mögött. (A listát az Északi Modell országai vezetik, az Egyesült Államok a 49., Magyarország a 65. helyen volt 2014-ben.)

 

2015 tavaszán aztán a megszorítás ellenes Sziriza kormány visszaállította a köztévé érdemi működését. A kereskedelmi tévékben továbbra is a régi korrupt politikai elitnek van óriási médatúlsúlya.

A nyomtatott sajtóban sem más a helyzet. Az újságok ugyanezeknek az oligarcha csoportoknak a tulajdonában vannak. A már említett Bobolas építési vállalkozó tulajdonában van például az Ethnos nevű ujság, stb. Ezek a folyóiratok egytől egyig mind megszorításpárti állsáponton vannak. A Sziriza kormány megszorításellenes álláspontját csupán egyetlen ujság, az EfSyn képviseli, amelyet a köztévétől és máshonnan a megelőző kormányok idején kirúgott újságírok írnak, és szövetkezeti formában működik. Megszorításellenes álláspontot támogat még a két kisebb oknyomozó portál, az Átlátszó.hu-hoz hasonlítható Unfollow és PressProject is. Ez a három bottom up ujság azonban igen gyenge lábakon áll az oligarcha holdingok üzletileg erős jelenlétéhez képest.

Meglehetősen nehéz a gazdasági elit által markában tartott régi elit ellen küzdeni, amikor a sajtó nyilvánosságát ilyen erősen maguk az oligarchák uralják. Meglepetést is okozott, hogy az őket elszámoltatni akaró Sziriza ilyen ellenszélben hogyan tudott ilyen népszerűségre szert tenni.

 

 

 

 

Megosztás