Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

A Chicken Game-et a görög kormány nyerte

(Chicken Game: amerikai eredetű autós játék, amikor két sofőr száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb elrántja a kormányt.)

Mindenekelőtt tömören összegezzük, hogy mi is történt Görögországban?

Tíz pontban összefoglalva:

 

Az eurozóna pénzügyminiszterei

1.) annak ellenére hogy közel nulla százalékos kamattal tudnának most hitelt felvenni

megtagadták a hitel nyújtását

2.) olyan demokratikusan megválasztott kormánynak

aki arra kapott mandátumot, hogy

3.) meghaladja azokat a katasztrofális kudarchoz vezető megszorításokat, melyekről az IMF saját önelemzése is megállapította, hogy károsak voltak valamint  más országokban sem voltak sikeresek,

illetve arra, hogy

4.) ehelyett az Európai Unió célkitűzéseivel (Lisszaboni versenyképességi stratégia, fenntartható Európa, Szociális Európa, tudásalapú társadalom) teljesen konform gazdaságpolitikát folytasson,

valamint

5.) elszámoltassa azt a korrupt politikai elitet, illetve az azt rabul ejtő gazdasági elitet,

melyet ugyanezen eurozóna pénzügyminiszterei

6.) éveken át politikailag támogattak és hiteleztek a saját adófizetőik pénzén,

és teszik az eurozóna pénzügyminiszterei mindezt azért, mert

7.) így nem kell beismerniük, hogy káros politikát erőltettek Görögországra és saját társadalmaikra,

illetve

8.) nem akarják helyzetbe hozni a saját otthoni megszorításellenes pártjaikat,

ezért inkább arra törekedtek hogy

9.) a Sziriza vagy  árulja el a saját választási ígéreteit, ahogy azt a mainstream szocdem pártoktól megszokhattuk, vagy vigyék csődbe Görögországot, hogy mutogatni lehessen, hogy a megszorításoknak nincs alternatívája, lám-lám így jár aki megszorításellenes pártokra szavaz,

és tették ezt azon az áron, hogy

10.) a megszorítások által megnyomorított görög emberek egész életük megtakarításának nagy részét elveszíthetik, ha egy államcsőd esetén drachmára konvertált betéteik elvesztik az értéküket.

____________

Ez történt eddig. Az Európai Unió nagyon csúnya legitimitási válsága ez, százmillók értették meg, hogy az Uniós sajnos nem az átlagemberekért van. Nagyon fontos fejlemény, hogy vége azoknak az évtizedeknek, amikor az európai integráció politikailag semleges, technokrata folyamatként volt reprezentálva, az EU pedig egy politikai eunuchként, melyből az eltérő politikai filozófiák, ideológiák mellőzve vannak. Ez a funkcionalizmusnak csúfolt megközelítés csak arra volt jó, hogy a háttérben az Európai Unió eltávolodjon a polgáraitól, és a gazdasági elitek befolyása alá kerüljön.

 

Miért mondható el mindennek ellenére, hogy a görög Sziriza kormány nyerte a Chicken Game-et?

 

Azért, mert az elmúlt hónapokban a görög lakosság a bankbetétei nagy részét kimenekítette. Ma már csak harmadannyi bankbetét állomány van Görögországban, mint 2009-ben, az elmúlt napok rohamai óta már annál is kevesebb. A görög kormány ellenfelei annak drukkoltak, hogy az emberek vegyék ki a pénzüket, nem ismerve fel, hogy ezzel tulajdonképpen a görög kormány helyzetét könnyítik meg. Nem a görög kormány politkája miatt vették ki a pénzüket, hanem hogy drachmára konvertálva ne értékelődjenek le a megtakarításaik. Az emberek részben áttértek a készpénz használatára, részben befektették a kivett pénzt, lakást, autót vásároltak, illetve külföldre utalták a megtakarításaikat. Azaz mára igen jelentősen csökkent a görög államcsőd legnagyobb kockázata, az, hogy az emberek megtakarításai elvesztik majd az értéküket, ha a kormány kénytelen lesz visszavezetni a drachmát.

FullSizeRender

A magánszektor betétállománya Görögországban. Az elmúlt napok bankrohama után ennél is jóval kisebb a tényleges állomány.

 

 

A Sziriza kormány januárban két dologra kapott felhatalmazást a választóktól: 1.) maradjon az ország az eurozónában, 2.) legyen vége a megszorításoknak. A több hónapon át tartó tárgyalások alatt az Eurogroup hozzáállása miatt világossá vált, hogy a két dolog egyszerre nem történhet meg. Vagy további megszorítások árán benn lehet maradni az eurozónában, ez viszont valószínűleg csak azt jelenti, hogy az államcsőd pár év múlva még katasztrofálisabb gazdasági helyzetben következik be. A másik lehetőség, hogy a jelentősen csökkent betetállomány mellett most jelent be szelektív államcsődöt Görögország, visszavezeti a drachmát, és a kormány végre elkezdheti a beruházásorientált, korrupciót felszámoló, oligarchákat elszámoltató gazdaságpolitikáját. Ezt minden további nélkül megteheti Athén, hiszen az államháztartás kamattörlesztések nélküli egyenlege tavaly is, idén is pozitív volt. A hitelállomány visszafizetésének megtagadása nem a világ vége, több ország is talpraállt belőle. A drachma visszavezetése technikai értelemben akár napokon belül megoldható, főleg, hogy több euró van forgalomban mint a teljes betétállomány, ami még évekig párhuzamos valutaként működhet. A korábbi évek megszorításait adófizetőik pénzéből finanszírozó országok viszont gigantikus veszteségeket könyvelhetnek el.

IMG_2299

Megosztás