Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Közmeghallgatás helyett elhallgatás és elhallgattatás Pakson

A tegnapi, éjszakába nyúló paksi közmeghallgatáson konkrét válaszok helyett a felszólalókat minősítő és megalázó megjegyzésekkel igyekeztek elhallgattatni a kérdezőket. Így pont a releváns, a vizsgálati anyagból hiányzó kérdésekről nem lehetett megtudni szinte semmit.

 

A januárban elindult környezeti hatásvizsgálati eljárás keretében tegnap, május 7-én közmeghallgatást tartottak Pakson. Mivel az MVM Paks II. Zrt. és Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szerint csak Paks és négy szomszédos kistelepülés lakosai tekinthetők érintettnek az új atomerőművi blokkok felépítésének és üzemeltetésének környezeti hatásai kapcsán, az eljárásban csak ők tehetnek észrevételeket – azaz Magyarország közel 10 millió lakosából mindössze 24 ezren.

Rajtuk kívül a környezetvédelmi tevékenységet folytató szervezetek is bejelentkezhettek  az engedélyezési eljárásba ügyfélként, és az Energiaklub, a Védegylet, a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport élt is ezzel a jogával. A szervezetek képviselői a tegnapi eseményen számos kérdést tettek fel a hatásvizsgálati anyag hiányosságaival kapcsolatban – melyekre mind nem kaptak érdemi választ.

A szervezetek álláspontja szerint a vizsgálat nem tisztázza megnyugtató módon, hogy mi lesz a Paks II-ben keletkező radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek sorsa. A kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezését a jelenleg Bátaapátiban működő tárolóba tervezik, arra azonban nincsenek nyilvános kutatási eredmények, hogy a tároló valóban képes-e befogadni az extra mennyiségű hulladékot. A nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek esetében a tanulmány a hazai végleges elhelyezéssel számol, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos érdemi kutatások még el sem kezdődtek.

A környezeti hatásvizsgálati tanulmány arról sem győzi meg az olvasót, hogy a Duna valóban alkalmas 6 egyszerre üzemelő paksi blokk hűtésére, ami a jelenleginél több mint kétszer annyi hő elvezetését jelentené. Igencsak kérdéses, hogy be tudja-e majd tartani az erőmű a Duna felmelegítésére vonatkozó hatósági korlátokat az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között. Egy 2008-ban készült megvalósíthatósági tanulmány szerint már most, 4 blokk üzemelése esetén is előfordul, hogy gondot okoz a hatósági korlátok betartása, és ezért az új blokkoknál csak a hűtőtornyos hűtés jelenthetne megbízható megoldást. A jelenlegi tervekben viszont a lényegesen olcsóbb dunai hűtéssel számolnak.
Helyszíni beszámolók szerint „bármennyire próbálkozott mindenféle cselezéssel Aszódi, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy konkrét választ nem tud adni” a megjelent környezetvédelmi szervezetek kérdéseire.
Az eljárásban érintett lakosok, illetve az ügyfelek észrevételeit a hatóságnak figyelembe kell vennie és érdemben reagálnia kell rájuk. A négy szervezet írásban is eljuttatta észrevételeit az eljárást vezető hatóságnak. Véleményük szerint a hatástanulmány nem járja körül megfelelő mélységben a várható környezeti hatásokat, ezért elengedhetetlennek tartják, hogy az ügyben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal szólítsa fel az MVM Paks II Zrt.-t a KHT-ból kimaradt szempontok megfelelő vizsgálatára.

Megosztás