Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Pert nyertünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen: ki kell adniuk az MVM Paks II adásvételi szerződését

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II Zrt-t 2014. novemberében vásárolta meg az MNV Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz, különös tekintettel például a cég számlaszámára. Ez persze már önmagában abszurd, de az is nehezen érthető, hogy milyen üzleti titkokat kell védeni egy olyan tranzakció esetében, ahol állami cégek cserélnek egymás között gazdát.

Az adatigénylés elutasítása után bírósághoz fordultunk, a Társaság a Szabadságjogokért képviseletével. A tegnap lezajlott első tárgyaláson rögtön ítélet is született: az MNV-nek 15 napon belül ki kell adnia az adásvételi szerződést teljes terjedelmében. Az ítélet nem jogerős, az alperes 15 napon belül fellebbezhet, de egyelőre nem nyilatkoztak, hogy kívánnak-e élni ezzel.

Az Energiaklub jelenleg több szálon is foglalkozik a paksi adatok kérdésével: a decemberben aláírt megvalósítási megállapodások esetében a TASZ-szal közösen titokfelügyeleti eljárást kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, amelynek során a Hatóság azt vizsgálja, hogy titkosnak lehet-e minősíteni a paksi projekt adatait. A Paks II törvény ügyében több szervezettel együtt kértük Áder János köztársasági elnököt, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény alkotmányossági vizsgálatát. Bár az köztársasági elnök aláírta a törvényt, vizsgáljuk a további lehetőségeket a törvény utólagos alkotmányossági felülvizsgálatára.

 

Megosztás