Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Kb. 46 ezer biciklitároló árát költi el a kormány Paks II-re csak idén

A 2015. évi költségvetés 28.166.000.000 forintot irányoz elő a paksi atomerőmű-beruházás előkészítésére. Az Energiaklub közérdekű adatigénylésben kérte a Miniszterelnökséget és az MVM Paks II Zrt-t, hogy tételesen mutassák be, mire költik az összeget. A válaszok szerint közel 1 milliárd forint közpénzt fordítanak kommunikációra, és legalább 6 milliárdot közvetlenül az orosz fél kap meg.

A 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar nemzetközi egyezmény végrehajtására 2014. decemberében a magyar kormány három megvalósítási megállapodást írt alá az orosz féllel. A kormány nevében az MVM Paks II Zrt. volt az aláíró, orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhni Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt társaság. Ennek a vállalatnak már idén jelentősebb összeget fizetünk majd ki.

Az MVM Paks II Zrt. tájékoztatásából az olvasható ki, hogy összesen 23,4 milliárd forintot tesznek ki a különböző beruházás-jellegű kiadások ebben az évben. Ilyen például az a vállalatirányítási rendszer, amely összhangot biztosít majd a Nizhni Novgorod Engineering Company projektirányítási és adatbáziskezelő rendszereivel. Az MVM Paks II műszaki szakértői tanácsadást is igénybe vesz majd az említett társaságtól, illetve további, meg nem nevezett cégektől is, valamint készül egy földtani vizsgálat is. Ez mind beleértendő a 23,4 milliárd forintba – ennél részletesebb bontást nem adott az MVM Paks II.

A fennmaradó 4,8 milliárd forintot működésre tervezik költeni, amelyből 3,6 milliárd Ft a személyi költség, 1 milliárd közelebbről meg nem határozott anyagköltség, a maradék pedig „egyéb költség”.

diagram

A 2015. évi költségek megoszlása az MVM Paks II Zrt. és a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint (adatok millió Ft-ban)

A Miniszterelnökség válasza szerint az orosz fél 6,4 milliárd forint vállalkozási díjban részesül idén, további 7 milliárd forintot pedig „a szükséghez képest” bocsát majd a költségvetés az MVM Paks II rendelkezésére – hogy a kedvezményezett szintén az orosz fél lesz-e, az nem derül ki. Az adatszolgáltatás szerint 7 milliárd forintba kerül majd a telephely-engedélyezés, közel 6,5 milliárdot pedig a beruházás előkészítésére és kapcsolódó beruházásokra, eszközökre fordítanak. Kommunikációra, azaz – valószínűsíthetően – reklámokra, hirdetésekre és egyéb propaganda-tevékenységekre 857 millió forint közpénzt fog elkölteni az állam az idei évben.

Az Energiaklub közérdekű adatigénylés keretében meg szerette volna ismerni a 2014. decemberében aláírt megállapodások részleteit, ezt azonban az MVM Paks II elutasította, arra való hivatkozással, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár titkos nemzeti adatnak nyilvánította a megállapodások tartalmát. A TASZ-szal közösen titokfelügyeleti eljárást kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

 

Megosztás