Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

EU Bizottság: Magasabb minimálbér mellett magasabb a foglalkoztatás!!

Széles körben elterjedt városi legenda, hogy a minimálbér emelése kiárazza az alacsony kézettségűeket a munkapiacról, ezért károsan hat a foglalkoztatásra. Ezt természetesen sokan vitatták, a nemzetközi szakirodalom megosztott a kérdésben.

Most egészen érdekes hozzászóló tette le a voksát az ellenoldal mellett, mégpedig európai uniós empirikus adatok alapján. Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért felelős Főigazgatóságának grafikonját láthatja a Kedves Olvasó:

 

photo-4

 

X tengely: A minimálbér az átlagbér százalékában.

Y tengely: az alacsony képzettségűek foglalkoztatási aránya.

Mit látunk? Azt, hogy a magasabb minimálbér trendszerűen együtt jár az alacsony képzettségűek magasabb foglalkoztatási valószínűségével!
Ideje magunk mögött hagyni a városi legendákat!

 

Figyelem!! A korrekt vita kedvéért bepötyögtem az adatokat, és az jött ki, hogy az összefüggés a két változó között gyenge. Azaz azt lehet elmondani, hogy nagyon gyenge, de pozitív összefüggés van. És természetesen azt továbbra sem állítom, hogy a korreláció kauzáció lenne. De azt a hipotézist továbbra is el lehet vetni, hogy a magasabb minimálbér alacsonyabb foglalkoztatással járna együtt az alacsony végzettségűek körében.

 

 

Megosztás