Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Kész Zoltán és a CATO Intézet

A DK-MSzP-Együtt-PM ellenzéki csoport a februári veszprémi időközi választáson Kész Zoltán angoltanárt támogatja. Kész úr minden hír szerint magánemberként tisztességes és tehetséges ember. Egy választáson azonban a jelölt politikai meggyőződése az elsődleges.

 

Kész úr libertariánus nézeteket vall, azaz szélsőségesen piacpárti és állam ellenes.

 

Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott. Magyarországon pedig a hasonló nézeteket valló Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

 

Miért fontos ez? Magyarországon nem mindenki tudja, mi is az a CATO Intézet. Először is érdemes róla elmondani, hogy létrehozója Charles G. Koch, fő finanszírozói pedig a nagyvállalkozó Koch testvérek, akik szélsőségesen neoliberális Tea Party mozgalom első számú támogatói. Szintén ők a Republikánus Párt legnagyobb támogatói, ráadásul nem is szűken a pártnak és a jelölteknek juttatott támogatások formájában, hanem civil szervezeteknek álcázott úgynevezett politikai akcióbizottságok (political action committees) reklámjaival. Ezek a szervezeket gyakorlatilag a Republikánus Párt nézeteit reklámozzák, ám kívül esnek a kampányfinanszírozás átláthatósági keretein. A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legagyobb ellenségei az Egyesült Államokban, illetve a nagyvállalatok politikai befolyásszerzésének első számú emblémái. Politikai reklámokra becslések szerint kétszer annyit költöttek az utolsó választáson, mint a két nagy párt együtt!!!

photo-3

Mit szólnak ehhez az olyan ellenzéki pártok, mint a PM, amelyek Magyarországon az átlátható kampányfinanszírozás szószólói? És mit szól hozzá a DK, az MSzP és az Együtt, amely Magyarországon számonkéri a hazai nagyvállalatok befolyásszerzését a magyar kormányon?

 

De még súlyosabb bajok vannak a CATO politikai céljaival. Támogatói között ott vannak a gigantikus olaj és autómultik, mint az Exxon, a Toyota, a General Motors és a Volkwagen. Az intézet kifejezetten környezetromboló pozíciót foglalt el számos kérdésben, többek között támogatja a Keystone XL olajvezetéket, a klímaváltozás tagadását, illetve a vízprivatizációt. Az intézet szponzorainak listája  amúgy a multinacionális szektor who is who-ja, a CATO pedig nem meglepő módon a nagyvállalati korporatizmus lobbystája.

 

Hogy számol el ezzel magában a magát zöld pártnak tartó, antiglobalista múltjára büszke PM?

 

A CATO hírhedt módon támogatta a dohányipart. Ellenzi az állami iskolarendszert, annak pirvatizációja mellett száll síkra. Szélsőségesen csökkentené a szociálpolitikai támogatásokat, az egészségügyet privatizálná.

 

Hogyan számol el ezzel a Szocialista Párt, amely magát baloldali pártnak tartja? Miután az Orbán kormány drasztikus megszorításokat hajtott végre az oktatási rendszerben, gyakorlatilag felszámolta a szociálpolitikát, a munkanélküli segélyezést és képzést, elbizonytalanította az állami nyugdíjrendszer jövőjét, a magát baloldalinak nevező ellenzék jelöltje ki fog állni, és azt mondja a veszprémi választóknak, hogy ő teljesen megszűntetné ezeket? A görög Sziriza választási győzelmét üdvözlő PM, aki a neoliberális Bokrost nem támogatta Budapesten, és az MSzP, amely szintén csak félszívvel, elhatárolódik a saját jelöltjének a politikai nézeteitől Veszprémben? (Bokros MOMA-ja amúgy csak a bevételi oldalon neoliberális. A kiadási oldalon egy rendes szociáldemokrata programot hírdet. Mindennek inkoherenciája 13 fős pártként nem kell zavarja, de a valódi pártok egyszer tényleg kormányozni akarnak majd…)

 

Természetesen ismert a sokk doktrína, mint érv: ismét helyzet van, itt most elsődleges a 2/3 lebontása. Mindig helyzet van. Most tegyük félre azt, hogy ismét nincs valódi esélye Késznek és az összefogósdinak a győzelemre, ahogy a 2014-es választásokon sem volt. Nyilván mindenkinek szíve joga hinni abban, hogy meglepetést fog okozni. De a magát baloldalinak tartó, az ellenzék meghatározó erejét adó MSzP (plussz PM) nem volt képes egy igazi baloldali jelöltet találni, aki mögé a liberális Együtt és DK beállhatnak, ha meg akarják dönteni a Fidesz 2/3-át? (Ez utóbbi két párton nincs mit számonkérni. Az ő nézeteik közel állnak Készéhez és a CATO-éhoz.) Tényleg egy olyan jelöltel van a legnagyobb esély nyerni, aki a magyar társadalom értékrendszerének jó ha 1%-át képviseli?

Senkinek nem tűnt fel, hogy a Szocialista Párt 2006 óta egyetlen egyszer bírt választást nyerni, amikor nem liberális jelöltet indított?

___

További részletek a CATO intézetről ide kattinva érhetők el, angolul.

A bejegyzés elkészülte után kiderült, Kész úr talán még a CATO-nál is radikálisabb. Ő a rendőrség és az úthálózat privatizálását sem tartja elképzelhetetlennek. 

 

Megosztás