Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Vegyenek fel közmunkás utcai szociális munkásokat!

Az elmúlt években sok kritika fogalmazódott meg a foglalkoztatás növelésének azon útjával szemben, ami szinte kizárólag a közmunkára épít. Ahogy például a Szegénységellenes Hálózat illetve Magyar Tudományos Akadémia kutatói kimutatták, a közmunka ellentételezése nyomorban tart, gyakran értelmetlen tevékenység végzését jelenti, és kivezetése fenntarható munkahelyhez csupán minden nyolcadik közmunkás esetében van. Közben az Unió sikeres országainak legjobb gyakorlata, a munkanélküliek fenntartható állásokhoz vezető képzése gyakorlatilag megszűnt Magyarországon.

 

officer1

Nyugat-európai nagyvárosokban a megfelelő erőforrásokkal rendelkező önkormányzati utcai szociális munkások és az egyházi szervezetek aktívan segítik a hajléktalanokat

 

Ha már mindenáron közmunkában gondolkodunk, adódik egy olyan munka itt a téli hónapokban, melynek értelmét senki sem kérdőjelezné meg. Londonban, Brüsszelben, Párizsban nagyon gyakran látni, hogy a hidegben a hajláktalanokat utcai szociális munkások keresik fel, akik hálózsákot és termoszban meleg teát adnak nekik, elbeszélgetnek velük, illetve megpróbálják őket rávenni, hogy menjenek be hajléktalanszállásra, nappali melegedőbe, orvosi ellátásra. Bár tudomásom szerint utcai szociális munkások Budapesten is vannak, én még soha nem láttam a nyugati városokhoz hasonló jelenetet, azaz budapesti utcai szociális munkásokat akcióban. Amennyiben ennek az az oka, hogy nincsenek elegen, akkor megfontolandó lenne, hogy vegyenek fel munkanélkülieket közmunkára, hogy a téli hónapokban foglalkozzanak a vad hidegben kinnt lévő emberekkel. Egyfajta kisegítő szociális munkásként, képzett szociális munkások irányítása alatt, mert azért ez mégis csak egy szakma, amit évekig tanulnak az emberek. Az ilyen közmunka értelmét azt hiszem elég nehéz lenne vitatni. És mivel ez nagyon kemény foglalatosság, fizessék meg őket legalább az általános minimálbér szintjén. (A közmunkás minimálbért amúgy is fel kellene vinni az általános minimálbér szintjére.)

Megosztás