Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Mi határozza meg az egyes országok belső bérkülönbségeit?

photo

 

Az egyes országok belső bérkülönbségeit sok minden meghatározza. Ami viszont nagyon világosan látszik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) fenti ábrájáról, hogy a kollektív megállapodásoknak nagyon erős hatása van rá! (Az X tengelyen az látható, hogy a munkavállalók hány százalékát fedik le kollektív megállapodások, az Y tengelyen pedig az első és a kilencedik jövedelmi tized jövedelmi arányai.)

Az ábra amúgy sok minden mást is elárul. Például azt, hogy az északi modell és a kontinentális jóléti modell államaiban nagyon magas arányban fedik le kollektív megállapodások a munkavállalókat. Ennek megfelelően kicsik is a jövedelmi különbségek. A skandinávoknál még a trendvonalból következőnél is kisebbek, főleg mivel progresszív jövedelemadóból keresztfinanszírozzák az alacsony jövedelmeket.

A keleti uniós tagállamok viszont sokkal jobban hasonlítanak az angolszász modell országaihoz. Gyengék a szakszervezeti jogosítványok, nagyon alacsony a kollektív megállapodások aránya, és ennek megfelelően magasak a jövedelmi különbségek. Magyarországon még a trendvonalból következőnél, a térségre jellemző adatnál is magasabbak.

Megosztás