Bezárás
pogiblog

Mi határozza meg az egyes országok belső bérkülönbségeit?

photo

Az egyes országok belső bérkülönbségeit sok minden meghatározza. Ami viszont nagyon világosan látszik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) fenti ábrájáról, hogy a kollektív megállapodásoknak nagyon erős hatása van rá! (Az X tengelyen az látható, hogy a munkavállalók hány százalékát fedik le kollektív megállapodások, az Y tengelyen pedig az első és a kilencedik jövedelmi tized jövedelmi arányai.)

Az ábra amúgy sok minden mást is elárul. Például azt, hogy az északi modell és a kontinentális jóléti modell államaiban nagyon magas arányban fedik le kollektív megállapodások a munkavállalókat. Ennek megfelelően kicsik is a jövedelmi különbségek. A skandinávoknál még a trendvonalból következőnél is kisebbek, főleg mivel progresszív jövedelemadóból keresztfinanszírozzák az alacsony jövedelmeket.

A keleti uniós tagállamok viszont sokkal jobban hasonlítanak az angolszász modell országaihoz. Gyengék a szakszervezeti jogosítványok, nagyon alacsony a kollektív megállapodások aránya, és ennek megfelelően magasak a jövedelmi különbségek. Magyarországon még a trendvonalból következőnél, a térségre jellemző adatnál is magasabbak.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom