Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Drága-e Magyarországon foglalkoztatni? Nem

El van terjedve Magyarországon, hogy túl drága új alkalmazottat felvenni, túlságosan magas a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási hozzájárulás. Az OECD frissen megjelent, 2013-as, egységes módszertanra épülő adóék összehasonlítása szerint ez nem így van.

Munkáltatói hozzájárulás

 

 

Uniós OECD országok hosszú sorában magasabb a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási hozzájárulás, mint Magyarországon. Ráaádásul ezekben az országokban egytől egyig magasabb a foglalkoztatás aránya, mint nálunk. Azaz nem a munkaadókat terhelő adóék magas, hanem a bérek alacsonyak.

Ami jelentősen magasabb Magyarországon, az a munkavállalókat terhelő hozzájárulás:

 

Munkavállalói hozzájárulás

 

(A bejegyzés alatt kialakult vitára reagálva: nem, nem az összterhet kell nézni. Igenis van értelme a kétféle terhet különválasztani. Ha a kormány egy fotinttal emeli a munkavállaló terheit, ez nem feltétlenül jelent egy forinttal drágább foglalkoztatást a munkaadónak. Lenyelheti a munkavállaló is a nettó béréből. A bér és a profit elosztása egy cégben a munkaadó és munkavállaló között erőegyensúly, érdekérvényesítés kérdése. Amilyen logikával azt mondja a munkaadó, hogy neki kell kifizetnie a munkavállaló általa hozzájárulásként befizetendő részt, olyan logikával a munkavállaló is mondhatja, hogy neki kell előállítania a munkaadó által befizetendő terhet.)

 

 

 

Megosztás