Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Meguntad Kelet-Európát? Gyere Berlinbe!

Meguntad az alacsony béreket, a nem létező jóléti államot, az állandó túlpolitizáltságot? Hogy nincs munka, és ha mégis találsz valamit, abból nem lehet megtakarítani és családot alapítani? Nem akarod úgy leélni az életed, mint a szüleid? 

Gyere Berlinbe!

 

funny-sign-Germany-opportunity-advertisement

Közel van, kulturálisan is. Ezerféle külföldi van, nem nézik le a vendégmunkásokat. A német mellett meglehetősen sok angol nyelvű munka is van. Ha bejelentkezel egy berlini címre, a helyi önkormányzat ad havonta körülbelül 500 euró úgynevezett integrációs támogatást, aminek az a célja, hogy beintegrálódj a német társadalomba. Ez majdnem a magyar átlag nettóbér, amely a magyar munkavállalók bérének 2/3-ánál magasabb. Ezért cserébe állásokat ajánlanak neked, amit el kell fogadj, de hát eleve ezért jössz, hogy munkát találj.

A fizetések sokkal magasabbak, az árak hasonlóak. A lakásköltség magasabb, de az élelmiszerek olcsóbbak, mint Budapesten. És ha van állásod, nem csak az orvos van ingyen, de Magyarországgal szemben gyakorlatilag a gyógyszerek is. Tele van a város ingyenes vagy kvázi ingyenes programokkal: koncertek, jóga, múzeumok, amit akarsz.

Ha elvesztenéd az állásod, akkor sincs nagy baj. A foglalkoztatáspolitika is jóléti állami.

Egyesek úgy vélik, hogy az Orbán kormány foglalkoztatáspolitikája a német Hartz csomagok mintáját követi. A valóságban azonban nem.
Drámai különbség van a két elképzelés között. A magyar rendszer annyi pénzt hagy a jövedelem pótlására, amiből képtelenség megélni. Három hónapig a minimálbérrel megegyező álláskeresési járadékot ad (jelenleg 93,000 ft), majd foglalkoztatást helyettesítő támogatást (ami az öregségi nyugdíj 80%-a, azaz 22,800 forint).
A Harz IV. ezzel szemben eleve finanszírozza a munkanélkülivé vált polgár lakhatását és egészségügyi ellátását. Ezen felül havi €364 támogatást ad, ami szerény megélhetésre elég.
A támogatott személyeknek a munkaügyi központ állásokat ajánl. Amennyiben nincs jól fizetett állás, amivel kiléphetne a segélyezésből, el kell fogadnia az úgynevezett egy eurós munkahelyek egyikét. Ez azt jelenti, hogy óránként egy euróért dolgoznak, ami hozzáadódik a €300-hoz. Azaz jövedelmük havi €450 környékére emelkedik.

Amíg a magyar munkanélküliek ma már alig kapnak képzést, addig Németországban – ahogy Nyugat-Európában mindenhol – hisznek az emberekben, hisznek abban, hogy magasabb képzettséggel munkát fognak találni.

Szóval ne keress állást Magyarországon. Gyere Berlinbe, amíg van szabad munkaerőáramlás. Itt van jóléti állam.

Megosztás