Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Magyarország az igazságtalanság és a gyerekszegénység országa

Az alapvetően piaci orientációjú német Bertelsmann alapítvány pár éve rendszeresen elkészíti az Európai Unió országainak listáját társadalmi igazságosság szempontjából. Magyarország rendszeresen a lista legalján szerepel, 2014-re már csak Románia, Bulgária, illetve az adósságválságban lévő Görögország volt rosszabb társadalmi igazságosság szempontjából. A lista tetején folyamatosan az északi modelt működtető skandináv országok állnak.

 

Magyarország a társadalmi igazságossági index legtöbb komponense szempontjából a lista utolsó csoportjában szerepel, de különösen drámai a gyerekek (0-17) életszínvonal esélyeit bemutató indikátor. Már a 2008-as álbaloldali kormányzás végén is csak Románia és Bulgáriában és Romániában volt rosszabb a gyerekek helyzete. Társadalmi kirekesztettséggel akkor 34,1%-uknak kellett szembenéznie, ez a neokonzervatív társadalomfilozófiájú Fidesz kormányzás alatt 43%-ra romlott.

 

Komoly anyagi nélkülözéssel az álbaloldali kormányzás végén a gyerekek 24,4%-ának kellett szembenéznie, ez akkor Bulgária és Románia után a legrosszabb volt az unióban. Azóta a helyzet drámaian tovább romlott, a 2014-es 35%-os magyar mutató immáron Romániánál is rosszabb, és csak Bulgáriát előzi meg. (Magyarországon nincs szociálpolitikai minisztérium…) Mindeközben az északi model országaiban 1,4-3,6%-on áll a mutató, azaz csak elvétve található nélkülöző gyerek. De még a keleti régió legszociálisabb országaiban, Szlovéniában, Észtországban és Csehországban is sikerül 6-7% körüli mutatókat produkálni.

  

_________

FIGYELEM! A rasszista és verbálisan agresszív kommentek törlésre kerülnek. Ilyet írnod gonoszság, butaság és felesleges időpazarlás.

 

 

 

 

Megosztás