Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

pogiblog

Juncker az offshore király – második felvonás

A Financial Times utolérte a PogiBlogot, amely nemrég az offshore királyának nevezte Jean-Claude Junckert, egyesekben megütközést keltve. A vezető üzleti lap részletes cikkben foglalkozik Jean-Claude Junckernek, az EU Bizottság elnökjelöltjének adóparadicsomi vezető múltjával.

juncker taken aback

A magyar piaci fundamentalista talibánok még mindig ott tartanak, hogy felváltva kérdőjelezik meg, hogy Luxemburg és a hasonló gazdaságok nevezhetők-e egyáltalán offshore országoknak, illetve ismerik el ezt a tényt, de azzal próbálják meg eljelentékteleníteni a kérdést, hogy az offshore problémát már szabályozással megoldották. Nos, az ezoterikus maoista forradalmi szaklapnak aligha nevezhető Financial Times egyértelműen fogalmaz: „Juncker 18 éves miniszterelnöksége alatt Luxemburg az EU legnagyobb adóparadicsomává vált”. Azt is leírják, hogy az offshore visszaszorításáért felelős OECD még tavaly is azt állapította meg, hogy a Nagyhercegség nem felelt meg az elvárásainak.

A cikk beszámol arról, hogy a Bizottság, melyet nem sokára Junckernak kellene majd vezetnie, hivatalos jogi eljárást indított három tagállamal, Luxemburggal, Hollandiával és Írországgal szemben, mert unfair adóelőnyökhöz juttatták a náluk megtelepedő multinacionális cégeket. A másik két ország időközben együttműködik a Bizottsággal, Luxemburg azonban nem. A cikk szerint az eljárás a Fiat Luxemburgba költözött pénzügyi részlegét érinti, illetve várhatóan az Amazonra is kiterjed majd. Ha Junckert megválasztják, és Luxemburg továbbra is elutasító lesz, akkor a volt miniszterelnök abba a bizarr helyzetbe kerül, hogy saját magának kell majd a maga által létrehozott adóparadicsomot megrendszabályoznia…

Az FT szerint Juncker miniszterelnöksége alatt folyamatosan akadályozta az adóparadicsomok kérdésének uniós rendezését, sokszor Ausztriával együttműködésben.

Az FT cikke után reménykedhetünk abban, hogy a Junckert egyéb okokból amúgy is kritizáló kormánypárti magyar sajtó után az ellenzékinek is megüti az ingerküszöbét Juncker offshore múltja. Illetve hogy az MSzP és a DK EP képviselői nem szavazzák meg a jelöltet, szemben azzal, ahogy eddig tervezték. (Az Együtt és az LMP képviselői már kijelentették, hogy ők nemmel szavaznak.) Abban is reménykedünk, hogy a Juncker jelölése felett nyilatkozatban örvendező Magyar Európa Társaságnak a későbbiekben legalább egy rövidke mellékmondat erejéig lesz olyan fontos az adóalapokból elszivattyúzott dollármilliárdok kérdése, hogy problematikusnak tartsa Juncker jelölését.

 

 

Megosztás