Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

A Föld védelme nem ismer határokat

Greenpeace Magyarország

„A Föld védelme nem ismer határokat.” Ezzel az üzenettel küldtek fotókat nekünk a Greenpeace munkatársai a világ minden tájáról, saját anyanyelvükön, hogy megmutassák: egy közösség vagyunk. A környezetszennyezések elleni küzdelemben szükség van a nemzetközi összefogásra. Ez különösen fontos akkor, amikor a civilek működését megnehezíti egy olyan jogszabály, amely megbélyegzi a külföldről is támogatást kapó civil szervezeteket, amilyen a Greenpeace Magyarország is.

afvnih_kollazs.jpg

Három ember áll a Szamos folyóban, talpig vegyvédelmi ruhában: egy magyar, egy román, és egy szlovák. 30 fok van, kint fullaszt a hőség, bent csorog az izzadság. Ám a mintavételezés nem várhat: a helyiek hónapok óta gyanítják, hogy a folyóban valami súlyos szennyezés lehet, a hatóságok azonban nem nagyon csipkedik magukat. Az igazság kiderítésére többen a Greenpeace segítségét kérték, nekünk vannak ugyanis profi vízminta-vételezéshez szükséges eszközeink, és nemzetközi szakembercsapatunk.

A Szamos folyó esete csak egy példa azokra a határokon átnyúló környezeti problémákra, amelyek ellen nap mint nap küzdünk. A természet ugyanis nem hajlandó tudomásul venni ember alkotta világunk mesterséges határait. Egy globális világban a környezetpusztítás is globális méreteket ölt. A jó hír, hogy 5 kontinens 55 országára kiterjedt irodahálózattal és egy világméretű mozgalom támogatásával a Greenpeace hatékonyan fel tud lépni ezek ellen.

Vegyük például a ruhaipart, amelynek meghatározó multinacionális vállalatai előszeretettel gyártatnak olyan országokban, ahol kevésbé szigorúak a környezet- és munkavédelmi előírások. Első ránézésre reménytelennek tűnhet dollármilliárdokat mozgató divatóriások ellen eredményeket elérni. Mégis, globális kampányainknak köszönhetően már több mint 70 divatmárka és beszállító vállalta, hogy néhány éven belül kivonja a mérgező vegyszereket a ruhagyártásból. Ugyanígy egy összehangolt nemzetközi kampánnyal tudtunk technológiai óriáscégeket rávenni arra, hogy álljanak át a megújuló energiák használatára.

Fantasztikus érzés egy földrészeken átívelő szervezetben dolgozni. Tudni, hogy Jakartától Buenos Airesig közel 4000 kollégánkkal, 40 000 önkéntesünkkel és 2,8 millió támogatónkkal ugyanazon értékek mentén küzdünk együtt. Hogy amikor valahol talán reményt vesztenénk, a világ egy másik pontján épp megnyerünk egy kisebb vagy nagyobb ügyet. Tudni, hogy ugyanazokért a célokért dolgozunk mindannyian: hogy tisztább legyen a levegő, a föld, a vizeink, hogy ne pusztítsuk az élővilágot, és hogy egészségesebbek legyenek az élelmiszereink és mi magunk.

A Greenpeace 46 éves működése során elért számos győzelme bizonyítja, hogy nem hiába dolgozunk. Mindezt a munkát azért tudjuk hatékonyan végezni, mert a kezdetek óta makacsul ragaszkodunk politikai és anyagi függetlenségünkhöz. Ez azt jelenti, hogy sem államoktól vagy államközi szervezetektől (például az EU-tól sem), sem pártoktól, sem cégektől nem fogadunk el anyagi támogatást – csakis és kizárólag magánszemélyektől. Szervezetünket állampolgárok millióinak világméretű összefogása tartja el Erdélytől Indonéziáig, Brüsszeltől Washingtonon át Budapestig és Battonyáig. Az ő bizalmukért nap mint nap keményen meg kell dolgoznunk. Működésünk és pénzügyi adataink épp ezért akkor is láthatóvá és átláthatóvá tennénk, ha erre egyébként nem kötelezne törvény.

A 2017. június 27-tel hatályba lépő új, a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény értelmében most a Greenpeace Magyarország Egyesületnek is „külföldről támogatott szervezetként” kell regisztrálnia magát. A regisztrációval a törvényi kötelezettségnek eleget fogunk tenni, de ez nem jelenti azt, hogy belenyugszunk a törvénnyel járó megkülönböztetésbe. Továbbra is elutasítjuk a törvény logikáját. Minden jogi eszközzel küzdeni fogunk ellene és kiállunk azok mellett a civil szervezetek mellett, akiket hátrányosan érint ez a törvény – akár eleget tesznek a törvényi előírásoknak, akár más szervezeti stratégiát folytatnak az új törvényi előírással kapcsolatban.

És ahogy eddig, ezentúl is büszkék leszünk külföldi és belföldi támogatóinkra egyaránt. És hogy pontosan kik ők? Az alábbi térképen jól látszik, hogy Felsőszölnöktől Tiszabecsig alig van olyan település itthon, ahonnan ne segítették volna már munkánkat pénzadománnyal, vagy egyéb támogatással.

gp_tamogatok_terkep.jpg

Ők állnak a Greenpeace Magyarország mögött: ez a mintegy 8500 magyar magánszemély, akik havonta átlagosan 1500-2000 forinttal járulnak hozzá tevékenységünkhöz. Ők adják bevételeink egyharmadát. A többit a Greenpeace bécsi székhelyű, 8 országot összefoglaló közép- és kelet-európai irodája finanszírozza: őket zömében osztrák állampolgárok támogatják, fejenként átlagosan havi 7,5 euróval.

Felelősek vagyunk a támogatóinkért, és a belénk fektetett bizalmukért. Felelősek vagyunk értük, és nem fogjuk cserbenhagyni sem őket, sem Magyarországot, hiszen folytatnunk kell a munkát azokban a fontos környezetvédelmi ügyekben, amelyeken jelenleg is dolgozunk. Ezt várja el tőlünk a minket anyagilag támogató és a munkánkat követő több tízezer ember. És ezt várja el tőlünk a lelkiismeretünk.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetként munkánkra most különösen nagy szükség van. A klímakatasztrófával az emberiség ugyanis az egyik legnagyobb kihívásához érkezett, melynek itthon és az egész világon vannak és lesznek következményei. Ezért minden erőnket latba vetve folytatjuk a küzdelmet egy olyan globális összefogásért, amely tettekre tudja fordítani a Párizsi klímaegyezmény vállalásait. Büszkék vagyunk arra, hogy ehhez magyar Greenpeace-ként mi is hozzá tudunk járulni hazai és nemzetközi szakértőinkkel, önkénteseinkkel, itthoni és külföldi források felhasználásával. A Föld védelme ugyanis nem ismer határokat.

Schmidt Hajnalka
ügyvezető igazgató
Greenpeace Magyarország
Külföldről és belföldről támogatott szervezet. Hiszen a Föld védelme nem ismer határokat.

Megosztás