Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

El tudod képzelni a világot méhek nélkül?

SimonG

Én nem. Ezek a lenyűgöző kis rovarok nemcsak a természetes ökoszisztémákban játszanak létfontosságú szerepet, hanem az élelmiszer-termelésben is.

135458_241159.jpg

Világszerte a haszonnövényeink háromnegyede a beporzóktól függ: olyan apró kis lényektől, mint például a méhek vagy a pillangók. Európában az összes termesztésbe vont növényfajta 84%-át rovarok – főleg méhek – porozzák be.

02_bees_600.jpg

A méhek és más beporzók hatalmas szerepet töltenek be az élelmiszer-ellátásunkban és a világ gazdaságában. Magától értetődik, hogy egyes növények nem megfelelő beporzása alacsonyabb terméshozamot eredményez. Becslések szerint a méhek 265 milliárd euró (több mint 80 ezermilliárd forint!) értékben járulnak hozzá a világ növénybeporzásához.

 

Az iparszerű mezőgazdaság fenyegetést jelent a méhekre: megvonja tőlük az értékes élelemforrásokat, és mérgező vegyszereknek teszi ki őket. A méhek és más beporzók ezért óriási veszélyben vannak. Ez pedig az élelmiszer-ellátásunkat és az ökológiai egyensúlyt is kockára teszi.

Most különleges lehetőség nyílt arra, hogy helyreállíthassuk a helyzetet. Az Európai Bizottság idén márciusban majdnem teljes körű tilalmat javasolt három méhgyilkos vegyszerre. Az EU-tagállamok kormányai akár már májusban szavazhatnak egyes káros neonikotinoid rovarirtó szerek teljes tilalmáról. El kell érnünk, hogy ezeket a méhekre veszélyes szereket azonnal betiltsák. És azt is el kell érnünk, hogy alaposan teszteljék a kémiai növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatását még az ipari használatba vételük előtt.

A döntéshozóknak hallaniuk kell a hangunkat, és cselekedniük kell. Nem játszhatnak többé az ételünkkel. Tegyél most te is a méhek és a többi beporzó megmentéséért!

Üzenj a képviselőknek: tiltsák be az összes méhgyilkos vegyszert!
Az eredeti cikket írta: Luís Ferreirim, a Greenpeace Spanyolország ökogazdálkodási kampányfelelőse.

Megosztás