Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

Még mindig nem látjuk a római-parti terveket

2017.03.23. 11:07 Greenpeace Magyarország

Sokáig januárra ígérték. A március 6-i lakossági fórumon azt, hogy másnap megjelenik – végül 10 napba telt, míg sikerült feltölteni a római-parti gát két nyomvonalát összehasonlító tanulmányt. Egy kis probléma azért van. A tanulmány azt a látszatot kelti, mintha a parti mobilgát és a Nánási út–Királyok úti gát kidolgozott műszaki terveit hasonlítaná össze. Valójában ezek a tervek nem léteznek. Ez tehát olyan, mint verselemzést írni úgy, hogy a két összehasonlítandó verset nem is olvastuk.

A március 6-i lakossági fórumon egyértelművé vált, a helyiek többsége a Nánási úti gát mellett tenné le a voksát – ha megkérdeznék a véleményét. Társadalmi egyeztetésre azonban nem került sor, a lakosságot teljesen kihagyták a döntés előkészítéséből. A hivatkozási alap végig a szakértők véleménye volt.

Közben kiderült, csak a szűken értelmezett műszaki szempontok kerültek mérlegelésre – két geotechnikai szakértő részéről. Nem mondta el ugyanakkor a véleményét sok más szakértő: sem környezetmérnökök, sem tájépítészek, sem erdészek, sem urbanisták, sem szociológusok.

Az sem mindegy tehát, hogy milyen szakértőkre hivatkozunk. Az összehasonlító tanulmánynak nevezett dokumentum egyébként arra a következtetésre jut: műszakilag mindkét nyomvonal megvalósítható.

„Vagyis a szerzők a kompetenciájukba tartozó szakterületen döntetlenre hozzák ki az eredményt a versengő nyomvonalak között. Sajátos fordulat, hogy a dolgozat végén a szerzők mégis állást foglalnak a parti nyomvonal mellett, éppen azon szempontok alapján, amelyek nem tartoznak a mérnöki kompetenciába”írja az atlatszo.hu.

2016. októberben több ezren álltak ki a római-parti fákért. © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Tarlós István főpolgármester nagy nyomást gyakorol a fővárosi képviselőkre, hogy pár héten belül szavazzák meg a parti nyomvonalat. Szerintünk lelkiismeretes fővárosi képviselő ennyi információ alapján egyszerűen nem mondhat igent Tarlós változatára!

A környéken lakók érdekeit képviselő szervezetek a Fővárosi Önkormányzat épülete elé hívnak mindenkit, aki hangot szeretne adni a véleményének, annak érdekében, hogy rábírják a képviselőket: ne szavazzák meg a part menti gátról szóló javaslatot. Március 27-én, hétfőn 18:00 órától várják azokat, akik a Római-partot úgy szeretnék árvízvédelmileg biztosítani, hogy közben a természeti értékek is megmaradnak.

 

Megosztás