Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

Lángos deltametrinnel?

Nem tudom, mit gondolhatnak a Balaton körül boldogan kerékpározó német vagy osztrák családok, amikor naplementekor a lángosukra a fokhagyma mellé rovarölő szert is kapnak – a repülőgépről permetezett, deltametrin* hatóanyagú szúnyogirtó szert. Vállat vonnak, hogy ez itt így szokás – vagy elszörnyednek, és soha többet nem jönnek vissza?

Mi ez utóbbit fontolgatjuk, pedig nagyon szeretjük a magyar tengert. A családunk ugyanis helyi lakosként „állampolgári jogon” Budapesten is egész nyáron megkapja a maga deltametrin dózisát, aminek a kisgyermekekre való hatásáról senkinek fogalma sincsen.

Apropó állampolgári jog és a vegyszerezés hatásai: a Somogy megyei Csurgón, miután többeknek feldagadt a szája és kiütése lett a szúnyoggyérítés után, megkérték a polgármestert, hogy állíttassa le a vegyszerzuhanyt. A polgármester így is tett. A vegyszerre érzékeny lakosok öröme azonban nem sokáig tarthatott, a képviselő-testület nemsokára újraindíttatta a vegyi permetezést, annak ellenére, hogy rövid idő alatt 200 aláírás gyűlt össze ellene.

Mit tegyen hát, aki nem ért egyet a vegyszerezéssel? Mi tegyünk, ha a lángost és a bioveteményesünk zöldségeit rovarölő szer nélkül szeretjük?

A következő írásunkban erre keressük a választ, és annak is utánajárunk, milyen jó példákat találunk itthon és más országokban a környezettudatos védekezésre a szúnyogok ellen.

* (A kizárólag deltametrin tartalmú, házikertben is használható rovarölő szer, a Decis biztonsági adatlapjából idézek:
– Használat közben enni, inni és dohányozni nem szabad,
– A permetet nem szabad belélegezni.
– Kerülni kell a bőrrel való érintkezést, lenyelést, szembe jutást
– Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszan tartó károsodást okozhat.
– Bőrrel való érintkezés esetén bő vízzel azonnal le kell mosni 15 percen keresztül!!!
– Lehetséges tünetek: Kellemetlen érzés a mellkasban, tachikardia, hipotónia, émelygés, hasi féjdalom, hamenés, hányás, homályos látás, anorexia, kóma, görcs, remegés, tüdőödéma, izomrángás, apátia.”)

MJ

A kép forrása: revomag.hu

A bejegyzés a Levegő Munkacsoport blogján jelent meg.

Megosztás