Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

Számoljunk az új Városligettel

Január 24-ig 11 és 19 óra között tekinthetők meg az Erzsébet téren felállított pavilonban a Városligetbe szánt múzeumépületek nemzetközi tervpályázatának díjnyertes darabjai. Akinek módja van rá, nézze meg a kiállítást.  Vajon tényleg annyira fantasztikusak-e ezek az épületek, hogy hírükre egymás sarkát taposva özönlenek majd a kultúrára szomjazó turisták a fővárosunkba?

Nem kicsi a tét, hiszen nemcsak a Városliget park funkcióját fogják a létesítmények üzemeltetői és látogatói erősen zavarni. Nincsenek részletes tervek, megbízható költségkalkulációk, és forrásokról sem hallottunk a szükséges kiegészítő beruházásokhoz. Az emlegetett 160 milliárd forintot az új múzeumok megépítésére és a park felújítására szánják. Mi annak a biztosítéka, hogy az új épületekbe költöztetés költségét nem a többi, alulfinanszírozott hazai múzeum éves költségvetési keretének terhére fogják finanszírozni?

A legnagyobb kérdőjel azonban a folyamatos fenntartás eddig agyonhallgatott költsége.  A múzeum fogalma az elmúlt évtizedekben óriásit változott. Sikerre, tömeges látogatói létszámra csak az interaktív, rendkívül igényes és ötletes, folyamatosan megújuló kiállítások számíthatnak. Ezek pedig nagyon költségesek – nemcsak a megvalósításuk, hanem a működtetésük is. Külföldi kirándulásokon örömmel tapasztaljuk, hogy a jegyárak jó múzeumok esetében sem nőnek az égig. A költségeket első sorban nem a belépőkből fedezik.

A fentieket szem előtt tartva, ismét kérdezzük, hogy vajon a Liget projektben látnak-e akkora idegenforgalom növekedési potenciált, hogy annak közvetlen és közvetett hasznai fedezni fogják a létesítés és a színvonalas üzemeltetés költségeit?

Megosztás