Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Környezetvédelem

Csatornázás helyett helyi vízkezelési megoldások

A Magyarország környezeti állapotáról szóló 2013-as jelentésben (Nemzeti Környezetügyi Intézet, Budapest, 2013) olvasható a következő:

Magyarország településszerkezete a települési szennyvizek összegyűjtése és tisztítása szempontjából nem kedvező. Igen magas a 2000 fő alatti települések aránya, amelyben a lakosságnak csupán 16,8%-a él és Budapesten kívül csupán öt város népessége haladja meg a 150,000 főt. A nagy térben elhelyezkedő kis létszámú lakosság közművel történő ellátása költségesebb és kevésbé hatékony, mintha koncentráltan, nagyobb településeken kellene a feladatot megoldani.

Ha a kis falvakat városias településekre kifejlesztett közműrendszerrel akarnak ellátni, az valóban igen költséges és csöppet sem hatékony. Ritkán beépített területekre a nálunk sokkal fejlettebb és környezettudatosabb országokban sem építenek ki olyan csatornarendszereket, amelyek a 15-20 km-re fekvő szennyvíztisztító telepre vezetik el a vizet, rosszabb esetben több átemelő szivattyú segítségével. Ilyen megoldásoknál ugyanis előfordul, hogy a bekötött ház piaci értéke kisebb, mint amibe a bekötése kerül, nem beszélve a további üzemeltetési problémákról. A csatorna kiépülése után folyamatosan kell a sárga csekkeket, víz- és csatornadíjat, ha pedig nem használják az ingatlant, rendelkezésre állási díjat fizetni. Sokszor üresek a csatornák nyomorúságos településeken, vagy méregdrága hálózati víz hozzáadásával lehet csak a besűrűsödött szennyvizet a telepre vezetni.

Sok országban ezért támogatják az olyan, ésszerűbb, takarékosabb helyi vízkezelési megoldásokat, amelyek beruházása és üzemeltetése nemcsak, hogy olcsóbb, kevesebbe kerül, de környezeti szempontból is kedvezőbbek. Nálunk is működnek ilyenek, megfelelő ösztönzés híján azonban nem tudnak versenyezni a csatornákkal. Sokkal jobb helye lenne az uniós pénzeknek máshol, mint alacsony hatásfokú, drága szennyvízrendszer-építési projektekben.

A Levegő Munkacsoport többször írt a Belgiumban élő Országh József professzor megoldásáról. Léteznek egyéb bevált rendszerek is, amelyek egy-egy családi házat, szállodát, üzemet vagy településrészt ki tudnak szolgálni környezetbarát módon. Nem utolsósorban az összes alternatív megoldás előnye, hogy olcsóbban lehet kiépíteni, és jóval kisebbek az üzemeltetési költségek.

Megosztás