Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Megoldás

Koronavírus: alternatív utakon jut helyi adatokhoz néhány ellenzéki polgármester

Miközben a kormányt folyamatos kritikák érik a nem megfelelő tájékoztatás miatt, az ellenzéki polgármesterek pedig arra panaszkodnak, hogy nem jutnak információhoz a saját településüket illetően, akadnak olyanok is, akik alternatív módon szereznek és tesznek közzé adatokat a helyi intézmények segítségével.  

Támogatási kampány

„Hogyan tud a járvány miatt megalakult miskolci operatív törzs vezetője, Veres Pál polgármester döntéseket hozni, ha annyit sem tud, hogy hányan haltak meg a városban fertőzés miatt?” – vetette fel valaki az egyik helyi hírportál komment szekciójában. Az ezzel kapcsolatos megkeresésünkre a város polgármestere azt válaszolta, neki nincsenek adatai, ha valakit érdekel, forduljon a városban található járványkórházhoz.

A miskolci helyzet nem egyedi. A kormány és a hatóságok titkolják a legfontosabb adatokat annak ellenére, hogy folyamatosan keverednek ellentmondásba. Közérdekű adatkérésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal élt az időhúzás lehetőségével, miután a veszélyhelyzetre tekintettel a kormány kitolta a 15 napos válaszadási határidőt.

Még a nyár elején írt levelet a furcsa körülmények között távozó Megyei Kormányhivatal vezetőjének, Demeter Ervinnek a helyi LMP, de választ nem kaptak. Ők is helyi adatokra lettek volna kíváncsiak.

A volt román titkosszolgálattal álmodott a miskolci kormánybiztos, pár nap múlva leváltották

Az “erdélyi lobbi” újbóli megerősödését látják sokan a döntésben, hogy Demeter Ervin helyére Miskolc volt jegyzője, Alakszai Zoltán került. A polgármesterségért folyó harcban elbukott Alakszai Kriza Ákos embere, aki gyakran vette körül magát Erdélyből áttelepült emberekkel. Demeter nem vette túl jó néven a leváltását, és ennek hangot is adott.   

A baloldali vezetésű Kazincbarcika más utat választott. Hetente kétszer a Facebookon tájékoztatja a városlakókat. Közlik az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak számát a közel 30 ezer lakosú városban.

„Összegereblyézik” az adatokat

Klimon István, a város alpolgármestere az Átlátszónak elmondta, más városok adatait pontosan ők sem ismerik, csak a saját városukét.

Mivel fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a városban élőket, ezért az önkormányzat egyik munkatársának szinte csak az a feladata, hogy megszerezze és összeállítsa az aktuális adatokat.

Klimon István szerint mivel a járási szint az, ameddig közöl adatokat a kormány, nincsenek könnyű helyzetben. De akkor mégis honnan vannak számok és mennyire megbízhatóak?

Az alpolgármester szerint a publikus adatokból is sok mindent össze lehet „gereblyézni”. Egy kisebb város esetében, mint Kazincbarcika, léteznek olyan technikák, amelyekkel pontos adatok nyerhetők. Így például:

  • a Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött határozatok a házi karantén elrendeléséről szóló határozatot,
  • a magasabb szintű és az egészségügyi alapellátás számadatai,
  • az önkormányzati intézmények és cégek vezetőinek tájékoztatása,
  • folyamatos kapcsolattartás a városban működő cégekkel, egyéb fenntartású intézményekkel.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az aktuális számadatok begyűjtése minden esetben a GDPR szabályrendszernek megfelelően történik. Az NNK határozatokon kívül más személyes adatokról az önkormányzat nem szerez tudomást. Mivel a hatósági szervek alapvetően elzárkózóak az információ kiadását illetően” – szögezte le az alpolgármester.

A környező országok ontják az adatokat, csak Szerbia olyan szűkszavú, mint a magyar kormány

A környező országok közül csak Szerbia annyira fukar az adatokkal, mint Magyarország – ez derül ki gyűjtésünkből. Miközben a legtöbb országban közigazgatási egységekre lebontva érhetőek el a koronavírus adatok, addig ez itthon látszólag csak a fideszes politikusok privilégiuma. [caption id=

Kazincbarcika Város Önkormányzata már a járvány első hullámában is és most is fontosnak tartotta, tartja, hogy hiteles adatokat közöljön a lakossággal.

A pontos számok közlése és nyilvántartása két okból lehet indokolt: a városlakók nagyobb fegyelmezettséggel tartják be a szabályokat, illetve ha valahol fertőzési gócpont alakul ki, az önkormányzat azonnal tud reagálni.

Hasonlóan jár el Tiszaújváros polgármestere is – mutatott rá a Debreciner.hu. Fülöp György (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták-MSZP) hetente két alkalommal is tájékoztatja a helyieket az aktuális számokról: közli az újonnan regisztrált fertőzöttek, valamint az aktív fertőzöttek és a gyógyultak hivatalos számát is.

„Habár az elhunytak számát nem összesíti, rendszeresen beszámol az új halálesetekről is. Felsorolja a köznevelési intézményeket, mindegyik aktuális szűrési eredményéről tájékoztatja a helyi közvéleményt. Beszámol a városi idősotthon helyzetéről, de még arról is, hogy az elmúlt napokban éppen hány egészségügyi dolgozót vezényeltek át Tiszaújvárosból a miskolci kórházba” – írta a portál.

Fülöp György időközönként egy diagramot is kitesz, amely a legfontosabb helyi járványügyi mutatók hétről hétre történő változását mutatja be.

Szemben az állami koronavirus.gov.hu-val, ahol csak az aznapi adatokat mutatják be, illetve olyan híreket osztanak meg, amelyeknek semmi közük a járványhoz.

A járványügyi kormányzati tájékoztatás minden hatodik bejegyzése propaganda

November 13-ig kigyűjtöttük a kormány hivatalos tájékoztatóoldalának összes bejegyzését és ezeket elemeztük. Szijjártó Péterrel lehetett a legtöbbször találkozni.

 Pusztai László

Nyitókép: Kazincbarcika vezetése hetente kétszer a Facebookon tájékoztatja a városlakókat. Forrás: Facebook

 

Megosztás