Global Voices

#StopTheCrackdownVN: nemzetközi csoportok az emberi jogok védelmére szólítják fel Vietnamot

Nemzetközi civil szervezetek számos kezdeményezéssel álltak elő, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok helyzetére Vietnamban.

Online adatbázis politikai foglyokról

A 14 emberjogi szervezet által indított NOW! („MOST!”) kampány 165 vietnami politikai fogoly szabadon engedését követeli. A kampány keretében létrehoztak egy átfogó adatbázist, mely a vietnami politikai foglyokról tartalmaz információkat.

Az adatbázis szerint bloggerek, újságírók, környezetvédők, diákok, farmerek és munkások is politikai foglyok Vietnamban. Békés aktivizmusuk miatt tartóztatták le őket.

Ezeknek a férfiaknak és nőknek összesen 955 évet és egy hónapot kell börtönben tölteniük, melyet további 204 év házi őrizet követ.

Legtöbbjüket a büntető törvénykönyv 79. és 88. cikkelyének megsértésével vádolták, vagyis a kormány megdöntésének kísérletével és államellenes propaganda terjesztésével.

Azonban a Civil Rights Defenders csoport szerint, mely szintén a NOW! kampány tagja, a politikai foglyok száma ennél nagyobb is lehet:

A kormány média feletti uralma és a titkolózás, amely néhány politikai fogoly, különösen az etnikai kisebbségek tagjainak letartóztatását és fogva tartását körülveszi Vietnamban nagyban nehezíti az információszerzést ezekről az ügyekről, és szinte lehetetlenné teszi a politikai foglyok pontos számának meghatározását.

Levél az APEC vezetőihez

17 civil szervezet által aláírt levél kérte arra az Ázsiai és Csendes–óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 2017-es vietnami csúcsán megjelenő vezetőket, hogy hívják fel a figyelmet az állami erők által elkövetett emberjogi jogsértésekre. A levél arról is tájékoztatta a vezetőket, hogy 25 békés aktivistát és bloggert tartóztattak le az utóbbi egy évben.

Ez az állami szintű vegzálás ellentétes az APEC idei találkozójának mottójával, mely így szól: „Új lendület megteremtése, és egy közös jövő előmozdítása”. Az önkényes fogva tartás, a cenzúra és az aktivisták és emberjogi jogvédők elleni államilag finanszírozott erőszak nem pusztán ellentétesek az emberiességünkkel, hanem a nemzetközi emberi jogi szabályok és normák súlyos megsértését is jelenti.

Hisszük, hogy az APEC és a nemzetközi közösség érdeke is, hogy kiálljanak a széleskörű és rendszerszintű emberi jogi jogsértések ellen Vietnamban.

Eközben, Nguyễn Bảo Nguyên, egy fogvatartott disszidens blogger, Me Nam lánya Melania Trumpnak írt levelet, melyben anyja szabadon engedéséhez kér segítséget a first ladytől, aki elkísérte férjét a vietnami APEC csúcsra.

A közösségi médiában olvastam, hogy a családod Vietnamba látogat majd az APEC csúcs alatt. A születésnapom pár nap múlva lesz. Ezt a szülinapomat megint anyukánk nélkül fogjuk ünnepelni a bátyámmal, Gấuval (4 éves). Nagyon szeretjük anyát, és csak azt szeretnénk, hogy ő is itthon legyen velünk.

#StopTheCrackdownVN

Kilenc emberi jogi csoport indította el #StopTheCrackdownVN („Állítsuk meg a vegzálást Vietnamban”) kampányt, kiállva a bloggerek és aktivisták utóbbi hónapokban történő zaklatása, és az állam kritikusait sújtó túlzó börtönbüntetések ellen.

Don Le író és a Viet Tan politikai párt tagja elmagyarázta, hogy az állam a hírhedt 79. és 88. cikkelyeket az állampolgárok elhallgattatására használja fel:

A törvény lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy szűrje, blokkolja és átmenetileg felfüggessze azokat a hálózatokat, melyek bizonyos információk alapján feltételezhetően a nemzet biztonságára és rendjére káros csoportosulásokra „bátorítanak”. Tekintve a nemzetbiztonság fogalmának tág értelmezését a a vietnami kormány által, joggal számíthatunk még több, a független médiát, bloggereket és békés közösségszervezőket érő támadásokra és letartóztatásokra.

Még az ENSZ emberi jogi főbiztosa is kiadott egy közleményt tavaly júliusban, melyben aggodalmát fejezte ki az újságírók fogva tartását és üldözését illetően:

Felszólítjuk a vietnami hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon azokat, akiket a szólásszabadsághoz való joguk gyakorlása miatt tartóztattak le, illetve, hogy függesszék fel azokat a homályosan megfogalmazott jogszabályokat, melyeket a nemzetbiztonság álcája alatt arra használnak, hogy az ellenzéket elhallgattassák.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Mong Palatino. Fordító: Wolford Zsófia. A bejegyzésre Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás